Σε συνταξιοδοτικό “κενό” οι Έλληνες από την ραγδαία μείωση των κοινωνικών συντάξεων

Μειώνονται οι συνταξιοδοτικές προσδοκίες, από τις δραστικές περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και την έλλειψη συμπληρωματικών συστημάτων.


Η τελευταία στατιστική έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις, μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», έδειξε ότι κάθε άλλο παρά φωτεινό είναι το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα.
Η μέση κύρια σύνταξη για τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν στα 728 ευρώ και η μέση επικουρική στα 170 ευρώ.
Επίσης, από άλλα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ.
Από το πλήθος των συντάξεων, τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικά 4.554.120, οι 2.892.259 ήταν κύριες συντάξεις, οι 1.252.241 επικουρικές και οι 409.620 ήταν μερίσματα.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι περισσότερες συντάξεις σήμερα αφορούν κύρια σύνταξη και σχεδόν πάνω από το 50% των συνταξιούχων δεν λαμβάνει καμία επικουρική σύνταξη ή μέρισμα.
Με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια είναι σε διαδικασία εφαρμογής νέες περικοπές και περιορισμοί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, η πλειοψηφία των μελλοντικών συνταξιούχων θα είναι με μία μόνο κύρια σύνταξη.
Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η συνεχιζόμενη αδιαφορία των πολιτικών για ενισχυτικά συστήματα, ως προς την κοινωνική ασφάλιση, θα δημιουργήσει τεράστιο συνταξιοδοτικό κενό .
Ένα κενό που δεν μπορεί να καλύψει το υπάρχον επικουρικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή τα ελάχιστα επαγγελματικά ταμεία.
Υπάρχει άμεση ανάγκη, η πολιτεία και οι πολιτικοί φορείς, να εξετάσουν τις προτάσεις που έχει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την επαγγελματική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *