Σε deal για “γερά νεύρα” εξελίσσεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Χωρίς κάποια ανακοίνωση για το κλείσιμο συμφωνίας   πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα αναμένεται να τελειώσει η χρονιά πέρα από τις πρόσφατες δηλώσεις του CEO της πωλήτριας Εθνικής Τράπεζας, κ. Μυλωνά, ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η αποεπένδυση.

Το επενδυτικό fund της CVC Capital, μοναδικός υποψήφιος αγοραστής,  φαίνεται αποφασισμένο να κάνει την αγορά με τους όρους που έχει θέσει , που  σύμφωνα με τις διαρροές  περιορίζουν το τίμημα στα κοντά στα 460 εκατ ευρώ και με ρήτρα στην Εθνική Τράπεζα για τις πωλήσεις των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της ασφαλιστικής  από τραπεζικό της δίκτυο.

Όλα αυτά εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης  αλλά  και της Ευρωβουλευτού του κυβερνητικού κόμματος  της κ. Σπυράκη που κατέθεσε ερώτηση  στο ευρωκοινοβούλιο  σχετικά με την αποτίμηση της αξίας της ασφαλιστικής .

Το θέμα έχει τεθεί εδώ και μήνες από τον Σύλλογο των Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει καταγγείλει ότι ο σύμβουλος πώλησης του αγοραστή είναι η ίδια εταιρία που είναι και ορκωτός λογιστής της ασφαλιστικής.

Σε αυτό υπήρξε αντίλογος ότι  μπορεί η εταιρία του ορκωτού λογιστή και του συμβούλου πώλησης να είναι ο ίδιος όμιλος αλλά είναι ξεχωριστές εταιρίες η μία στην Ελλάδα και η άλλη στη Βρετανία.

Το όλο ζήτημα  εστιάζεται στην αποτίμηση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής που στις αρχές του 2020, πριν ξεσπάσει η κρίση του Covid-19, φέρεται  να έφθανε το 1δις ευρώ  αλλά στην πορεία απομειώθηκε καθώς αλλάξαν τα δεδομένα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη και την κερδοφορία.

Έτσι ενώ αρχικά ο πήχης για το προσδοκώμενο τίμημα για το 80% του μ/κ έφτανε, σύμφωνα με εκτιμήσεις,  τα 800 εκατ. Ευρώ στην πορεία κατέβηκε αισθητά από  τις νέες αποτιμήσεις  με τα νέα δεδομένα λόγω Covid-19. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές και τα σενάρια,  η αρχική προσφορά της CVC Capital για την ασφαλιστική δεν ικανοποιούσε την πωλήτρια τράπεζα. Όμως  με το άνοιγμα της οικονομίας από το πρώτο lockdown οι δύο πλευρές προχώρησαν σε εκ νέου  διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν, όπως αναφέρουν οι διαρροές, κοντά στα 460 εκατ ευρώ.

Αυτό είχε ως συνέπεια από την πλευρά του συλλόγου των υπαλλήλων να τεθούν δημόσια μια σειρά από  ενστάσεις για την νέα αποτίμηση της αξίας της ασφαλιστικής  και το ρόλο της εταιρίας που είναι ορκωτός λογιστής. Ακόμη ο  σύλλογος σε μια πρόσφατη ανακοίνωση του ανέφερε  ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση φέρεται να υπάρχουν συζητήσεις “για  έκδοση από πλευράς της Εθνικής Ασφαλιστικής ομολογιακού δανείου μειωμένης διασφάλισης”.

Μετά από συναντήσεις με το σύλλογο των υπαλλήλων  θέση έχουν πάρει και τα  κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο  ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έχουν τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με το προσφερόμενο τίμημα το οποίο θεωρούν μη ικανοποιητικό αλλά και την διαδικασία μη διαφανή. 

Επιπλέον, συντάσσονται  με την θέση του συλλόγου των υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής  να προχωρήσει η υλοποίηση της δέσμευσης της Τράπεζας για  αποεπένδυση  από την ασφαλιστική  μέσω ενός σχεδίου δημόσιας προσφοράς (IPO) με στόχο την εισαγωγή  της εταιρίας  στο Χρηματιστήριο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία εισαγωγής.

Τέλος, όσον αφορά τον υποψήφιο αγοραστή  ενστάσεις εγείρονται και για την δεσπόζουσα θέση που έχει στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, καθώς είναι γνωστό ότι η CVC Capital έχει  εξαγοράσει τον όμιλο Υγεία , το Metropolitan Hospital, το Ιασώ General, και περιφερειακές ιδιωτικές μονάδες υγείας. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *