Σκάνδαλο η “τρύπα” του 1.2 δισ. € στον ΕΟΠΥΥ

Χωρίς εσωτερικό κανονισμό και αδιαφανείς διαδικασίες για νοσήλεια στο εξωτερικό αποκαλύπτει έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ Ρακιτζή, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία .
Σύμφωνα με το πόρισμα ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρει πως το τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό και της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής Εξωτερικού Αθηνών του ΟΠΑΔ δεν κρατούσαν ούτε τα προσχήματα, αφού οι υποθέσεις δεν εξετάζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με αδιευκρίνιστα κριτήρια. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η γνωμοδότηση της Επιτροπής εξεδίδετο αυθημερόν ή ακόμη και σε ημερομηνία προγενέστερη της υποβολής.
Επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα κατηγορίες ασφαλισμένων, ανάμεσα τους πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, γιατροί έκαναν συχνά κατά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως 9 βουλευτές, οι οποίοι αν και δεν είχαν καταβάλει εισφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ είναι κατά τεκμήριο οικονομικά εύρωστοι, έσπευσαν να κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τον ΟΠΑΔ στον οποίο βρέθηκαν ευκαιριακά ασφαλισμένοι λόγω της ιδιότητας τους.
Ενώ σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται πως η επιλογή του νοσοκομείου γινόταν από τον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει νοσήλεια όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και οι αυθαιρεσίες δεν σταματούσαν εκεί αφού ποσοστό των περιστατικών που κατευθύνονταν στο εξωτερικό, πήγαινε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος στα ύψη.

Μοιραστείτε το !


Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *