Στέλεχος EIOPA: Εφάμιλλες των ευρωπαϊκών οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα


Έλληνας, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), σε συνέντευξή του στο insider.gr ανέφερε , όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά από τον ευρωπαϊκό και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν υπολείπονται σε αξιοπιστία και αφερεγγυότητα, καθώς πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ,
Η επισήμανση αυτή έγινε από τον κ. Δημήτρη Ζαφείρης, επικεφαλής Κινδύνων και Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Αρχής Αφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Ειδικότερα στη σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου ανέφερε μεταξύ άλλων:
Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών εταιρειών του κλάδου αυξάνεται σταδιακά τον τελευταίο χρόνο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ο δείκτης κάλυψης του απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας (Solvency Capital Requirement, SCR) ανήλθε στο 181%, από 131% που ήταν το γ΄τρίμηνο του 2016, υπερβαίνοντας σημαντικά τις κανονιστικές απαιτήσεις. Ανάλογη αύξηση έχει σημειώσει και ο δείκτης του ελάχιστου απαιτούμενου περιθωρίου φερεγγυότητας (Minimum Capital Requirement coverage ratio, MCR). Παρά τη θετική τάση, όμως, η συνολική κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο του ΕΟΧ που ανήλθε στο 236% το 2017.
Στη διάρκεια των προηγούμενων stress tests που διενέργησε η EIOPA το 2016, οι ελληνικές εταιρείες που εξετάστηκαν σημείωσαν επιδόσεις ανάλογες των ευρωπαϊκών. Οι ελληνικοί όμιλοι παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από μακροχρόνιες εγγυήσεις και μεταβατικά μέτρα, όπως αυτά ορίζονται στη Φερεγγυότητα ΙΙ.”
Πηγή : insider.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *