Σταθερά ανοδικές και με προοπτικές οι ασφάλειες υγείας και εν μέσω κρίσης Covid-19

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Στα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για  την παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο του 2020 ( Ιανουαρίου-Μαρτίου)  έδειξαν ότι η παραγωγή επηρεάστηκε από τα μέτρα του lockdown λόγω του Covid-19 καθώς ο μήνας Μάρτιος που εφαρμόστηκαν τα μέτρα ήταν αρκετός να αλλάξει από θετικό σε αρνητικό το πρόσημο της παραγωγής.

Συγκεκριμένα ενώ η συνολική παραγωγή το πρώτο δίμηνο του 2020 είχε αύξηση 1% ,συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, στο τρίμηνο παρουσίασε μείωση 1,6%.

Από την παραγωγή των κλάδων φαίνεται ότι ο κλάδος ζωής που στο πρώτο δίμηνο είχε μείωση  2,4% στο τρίμηνο η μείωση έφθασε 5,3%. Στο κλάδο ζημιών που το πρώτο δίμηνο είχε αύξηση 4,1% στο τρίμηνο η αύξηση περιορίστηκε στο 1,9%.

Ειδικά για τον κλάδο ζημιών στον οποίο εντάσσονται και οι ασφάλειες υγείας (  Ασθένειες,  Ατυχήματα) φαίνεται ότι η αστική ευθύνη αυτοκινήτου είχε μεγάλη επίδραση στην μείωση της αύξησης αφού σημείωσε στο τρίμηνο μείωση 4,5% ενώ στο δίμηνο η μείωση ήταν  0,9%.

Στις ασφάλειες υγείας, που φαίνεται να είναι και ο κλάδος που επηρεάζει θετικά την παραγωγή στον κλάδο ζημιών, η παραγωγή είναι σταθερά ανοδική με αύξηση παραγωγής  13,7% στις ασθένειες ( στο δίμηνο η αύξηση ήταν 14,3%) και στα ατυχήματα με αύξηση 7,2%( στο δίμηνο ήταν 11,6%).

Έτσι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ασφάλειες υγείας θα παραμείνουν κλάδος αιχμής για την παραγωγή των ασφαλιστικών εταιριών και παρά τις πρόσκαιρες, λόγω της κρίσης, αυξομειώσεις η υγειονομική κρίση Covid-19 θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους καταναλωτές σε θέμα υγείας και στην αναζήτηση ασφαλιστικών καλύψεων από την ιδιωτική ασφάλιση.

Ωστόσο, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι  από την πανδημία Covid-19 και την αλλαγή της εικόνας του δημόσιου συστήματος υγείας θα υπάρξουν  αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ως προς την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλιση υγείας,  επισημαίνοντας  ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να εστιάσουν στον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας ως προς την δημόσια και κοινωνική ασφάλιση. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *