Στηρίζεται στην δημόσια σύνταξη και δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση το 86% των Κυπρίων

Στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στηρίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς δεν συμμετέχουν σε κανένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σχέδιο (86%).

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα για τη «Δημόσια και Ιδιωτική Ασφάλιση», που διεκπεραίωσε το Γραφείο IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη «Σημερινή», η σύνταξη που υπολογίζουν να λάβουν σε σχέση με τις συνεισφορές τους κρίνεται ως ανεπαρκής (από το 70%).

Την ίδια ώρα, οι πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι (69%) να αυξήσουν τις συνεισφορές τους «ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη» (69%) – απάντηση που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.

Σχολιάζοντας το υπό αναφορά εύρημα, ο οικονομολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Μάριος Χρίστου μάς ανέφερε ότι κάποιοι θεωρούν πως οι παροχές πρέπει να έρχονται από το κράτος και όχι να εξαρτώνται από τις εισφορές τους. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, υπάρχει και η άποψη όσων προσεγγίζουν το όλο θέμα με λογική “κοινωνικής δικαιοσύνης”, ότι δηλαδή οι πλούσιοι είναι αυτοί που πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο και να καλύπτουν τις ανάγκες των πιο φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού.

Πηγή: sigmalive.comΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *