Στον“αφρό”οι “μαύροι κωδικοί”.Τι αποκάλυψε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ενημέρωση της ΕΑΔΕ

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Τα ασφαλιστικά συμβόλαια με τις νέες διατάξεις που περιλαμβάνει η οδηγία για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (γνωστή ως IDD) θα έχουν και το ονοματεπώνυμο του πράκτορα ή μεσίτη που έκανε την πώληση ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου.
Αυτό θα έχει σαν συνέπεια εταιρίες και πρακτορεία που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν τους λεγόμενους “μαύρους κωδικούς”, που συνήθως κάνουν πωλήσεις χωρίς να είναι πιστοποιημένοι και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να αποκαλυφθούν, αφού πλέον αυτοί οι “μαύροι κωδικοί” μπορεί να “σπάσουν” από την υποχρέωση τα ασφαλιστικά συμβόλαια να έχουν το όνομα του διαμεσολαβούντος.
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενημέρωση από την ΕΑΔΕ και τις Επαγγελματικές Ενώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που την απαρτίζουν ( ΠΟΑΔ,ΕΕΑΕ, ΣΕΜΑ, ΠΣΑΣ και ΠΣΣΑΣ) ενημέρωση για το νέο εθνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.
Επίσης η εκδήλωση μεταδόθηκε και ζωντανά από το διαδίκτυο με live Streaming και όπως ανακοινώθηκε ήταν πάνω από 1000 οι διαμεσολαβούντες απ όλη την Ελλάδα που την παρακολούθησαν.
Στις ομιλίες των εκπροσώπων των Ενώσεων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας επισημάνθηκαν οι αλλαγές που ισχύουν ήδη για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων.
Οι βασικότερες από αυτές είναι :

Όλα τα δίκτυα που κάνουν διανομή ασφαλιστικών προϊόντων θα λειτουργούν με ενιαίους κανόνες, είτε είναι από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, είτε απευθείας από τις εταιρίες ( online και direct ) είτε online (Ιnsurtech, η πλατφόρμες σύγκρισης τιμών). Ετσι απαγορεύονται οι εκπτώσεις και διαφημίσεις με παράλληλες προσφορές η ωφελήματα, για όλους.
Για κάθε πώληση ασφαλιστικού προϊόντος θα υπάρχει υποχρεωτικά συμβουλή στον πελάτη σε σχέση με τις ανάγκες του και τις καλύψεις των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ασφάλισης.
Οσοι διενεργούν ασφαλιστική διαμεσολάβηση και διαθέτουν ασφαλιστικά προϊόντα και απο εναλλακτικά δίκτυα ( πχ Τράπεζες, Καταστήματα, κλπ) θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν αναρτημένη πινακίδα ότι είναι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές.
Οι διαμεσολαβούντες στην ασφάλιση θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τους ασφαλιστικούς πράκτορες , που ενεργούν για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιριών που εκπροσωπούν και τους μεσίτες ασφαλίσεων που ενεργούν για λογαριασμό των πελατών τους. Παροχή υπηρεσιών αντασφάλισης θα διενεργούν μόνο οι μεσίτες ασφαλίσεων. Οσοι διαθέτουν επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα θα πρέπει επίσης να έχουν ανάλογη πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Διαμεσολαβούντες που έχουν διπλή πιστοποίηση ασφαλιστικού πράκτορα και μεσίτη ασφαλίσεων θα πρέπει να επιλέξουν μόνο μία από αυτές.

Σχετικά με την εκδήλωση και την μαζική συμμετοχή σε αυτή ( είτε φυσικά, είτε διαδικτυακά από το Live Streaming )ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε την παρακάτω ανάρτηση στην σελίδα του στο FacebookΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *