Στουρνάρας : Υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις, ενίσχυση επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ Γιάννης Στουρνάρας,  απάντησε σε σχετική ερώτηση για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις υποστηρίζοντας την σχετική πρόταση της κυβέρνησης , ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση και η απάντηση του κ Στουρνάρα: 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού που αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Είναι αυτή μια λύση για το ασφαλιστικό σύστημα; Πρέπει να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις;  

Η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση στηρίζεται στη διαπίστωση ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας που βελτίωσαν σημαντικά τις προοπτικές για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, το ισχύον αμιγώς διανεμητικό σύστημα παραμένει υπερβολικά εκτεθειμένο στο δημογραφικό κίνδυνο που απορρέει από τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα. Πιο απλά, όταν σε βάθος χρόνου οι εισφορές όλο και λιγότερων εργαζομένων θα πρέπει να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες συντάξεις, όποια ελλείμματα προκύψουν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κρατικούς πόρους. Με τη δημιουργία ενός δημόσιου επικουρικού ταμείου για τους νέους ασφαλισμένους που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα πιστώνονται σε ατομικό λογαριασμό, συσσωρεύοντας το ασφαλιστικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει τη συνταξιοδότησή του και μειώνοντας, κατά συνέπεια, το δημοσιονομικό κίνδυνο. Παράλληλα, τα αποθεματικά που θα συσσωρευθούν από τις εισφορές θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις,  ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης που συνεπάγεται η πρόταση, καθώς οι εισφορές των νέων εργαζομένων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις των απερχόμενων γενεών. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναφερθεί σε κάποιες πηγές άντλησης της απαραίτητης χρηματοδότησης, αξίζει, ωστόσο, να διερευνηθεί κατά πόσο στην παρούσα συγκυρία μια τέτοια δομική μεταρρύθμιση μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο και με άλλες σημαντικές προκλήσεις, όπως η συμβολή του στην παροχή κινήτρων για επίσημη εργασία μέσω της μείωσης εισφορών και η ψηφιοποίηση των λειτουργιών του για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών γενικότερα. Η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις προς αυτές τις κατευθύνσεις μέσω της μείωσης εισφορών μισθωτών και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ΕΦΚΑ. Η επιτυχής καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ψηφιακή σύνταξη μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Επίσης, είναι επιθυμητή η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του δεύτερου πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) και η ενίσχυση του τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση). Και οι δυο αυτοί πυλώνες συμμετέχουν στο ΑΕΠ με ποσοστά πολύ χαμηλότερα των αντίστοιχων στην ΕΕ.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *