Στο κάδρο της αναδιάρθρωσης μονάδων πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων και η Ελλάδα

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Την πρώτη δεκαετία του 2000 στην Ελλάδα είχαμε την “εισβολή” νέων πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων από την Ευρώπη που θέλησαν να πάρουν θέση στην αγορά και να δοκιμάσουν την επέκτασή τους  σε αυτή την γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης.

Την αρχή έκαναν οι Ολλανδοί της νυν Achmea που ήρθαν σε συμφωνία και εξαγόρασαν ένα από τους βασικούς παίκτες της αγοράς την Interamerican του Δημήτρη Κοντομηνά.

Στην συνέχεια την έκπληξη την έκανε η Γαλλική AXA που ήρθε σε συμφωνία με την Alpha Bank και εξαγόρασε την θυγατρική της  ασφαλιστική εταιρία την Alpha Ασφαλιστική.

Η εξαγορά αυτή ήταν η πρώτη για τις θυγατρικές ασφαλιστικές των τραπεζών και στοίχισε περί τα 255 εκ. Ευρώ.

Η είσοδος αυτή είχε  προκαλέσει αίσθηση για το γεγονός ότι ένας ισχυρός και παγκόσμιος παίκτης της ασφαλιστικής βιομηχανίας είδε την Ελλάδα ως μια  αναδυόμενη αγορά και αποφάσισε να επενδύσει.

Μετά είχαμε την είσοδο και ενός ακόμη Γαλλικού Ασφαλιστικού Ομίλου της Groupama, που στα πλαίσια των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στη επίσης Γαλλική Τράπεζα την Credit Agricole εξαγόρασε την θυγατρική ασφαλιστική της τράπεζας την Φοίνιξ Metrolife, νυν Groupama Ασφαλιστική.

Όλα αυτά συνέβησαν την πρώτη δεκαετία του 2000 που όλοι έβλεπαν την υποσφαλισμένη Ελλάδα ως μια αναδυόμενη αγορά.

Ωστόσο, όσο και αν δημιουργούσε κενό χώρο, το σκάνδαλο Ασπίς Πρόνοια κλόνισε την εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά των Ελλήνων καταναλωτών και κατ επέκταση “φρέναρε” αναπτυξιακά σχέδια των ξένων πολυεθνικών που ήθελαν να περάσουν μια νέα κουλτούρα για την ιδιωτική ασφάλιση.

Στη συνέχεια η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 2000 ήταν ένα επίσης καίριο χτύπημα σε οποιασδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης. Παράλληλα το κούρεμα των κρατικών ομολόγων “εγκλώβισε” όλους τους πολυεθνικού ομίλους – παλιούς και νέους- που χρειάστηκε να κάνουν και κεφαλαιακές “ενέσεις” για τις εδώ εταιρικές τους μονάδες. 

Στο μεταξύ είχαμε μόνο μια τοποθέτηση ξένου επενδυτή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αυτή της Fairfax με την εξαγορά της ασφαλιστικής  θυγατρικής της Eurobank, την   Eurolife, και την επέκταση της Ergo, που υπήρχε στην αγορά,με την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την αυστηρή επιτήρηση των μνημονίων  και εν μέσω και άλλων διεθνών εξελίξεων και εταιρικών αναδιαρθρώσεων φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο πολυεθνικοί ασφαλιστικοί παίκτες που είναι στην ασφαλιστική αγορά της χώρας θέλουν να αποεπενδύσουν.

Το ζητούμενο και για τους δύο, τουλάχιστον από το 2019, είναι πως θα βρουν αγοραστή αντίστοιχου βεληνεκούς. 

Ενδιαφέρον για είσοδο στην αγορά νέου πολυεθνικού παικτη δεν υπάρχει οπότε  οι πιθανοί αγοραστές εξαντλούνται από τους υπάρχοντες στην εγχώρια αγορά.

Από αυτούς τουλάχιστον ένας παίκτης θέλει να διευρύνει την παρουσία του σε μερίδια και εκτός οργανικής ανάπτυξης. 

Στην πρώτη περίπτωση παίκτη που θέλει να αποεπενδύσει μάλλον  η λύση είναι περίπλοκη καθώς φέρεται να συζητούσε λύση πακέτο για αποεπένδυση σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης που συμπεριλαμβάνει και την εδώ μονάδα του.

Στην δεύτερη περίπτωση φαίνεται να υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και προφανώς προσεγγίσεις που ενδέχεται να ευοδωθούν και εντός του έτους χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι τόσο την φετινή χρονιά όσο και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ο εταιρικός χάρτης   της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς θα αλλάξει ριζικά σε πολυεθνικούς  και εγχώριους παίκτες. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *