Στο κυνήγι των «άφαντων» συνταξιούχων το υπουργείο Εργασίας


Με στόχο να μειώσει τις δαπάνες για συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην Ολοκλήρωση της φυσικής απογραφής όλων των συνταξιούχων , που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσω στο πρώτο δίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο αυτό γίνεται για πρώτη φορά συγκροτημένα, σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο, ώστε στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, όλα τα ταμεία να είναι «καθαρά» από κάθε μορφής παραβατικότητες.

Μάλιστα, αυτή η απογραφή επεκτείνεται, όχι μόνον σε όλα τα ταμεία, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ αλλά και σε γκρίζες περιοχές του ασφαλιστικού συστήματος όπως είναι οι συντάξεις χηρείας, οι συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες καθώς και οι συντάξεις των ανήλικων τέκνων.

Παράλληλα το σύστημα Αριάδνη, θα εντοπίζει και θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο (το πολύ μέσα σε 3 ημέρες) κάθε μεταβολή από αυτές που επηρεάζουν τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, θάνατο, γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, γέννηση και διαζύγιο. Όλα αυτά θα καταγράφονται, ώστε να ενημερώνεται η ΗΔΙΚΑ.

Η ΗΔΙΚΑ που αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στη νέα χρονιά, θα διαθέτει, έως τα μέσα του 2013, μια πλήρως ενημερωμένη βάση συντάξεων μέσω της οποίας θα εντοπίζονται περιπτώσεις παραβατικότητες που δεν έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει η διαδικασία της απογραφής. Σημαντικότερη αυτών, είναι οι διπλοσυνταξιούχοι.

Επίσης με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων, σχεδιάζεται μέσα στο 2013 να καταργηθούν οι βεβαιώσεις συντάξεων και η υποχρεωτική καταγραφή των ποσών στις φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, το ποσό των συντάξεων θα προεκτυπώνεται στο έντυπο των δηλώσεων προκειμένου έτσι, θα έχουμε έναν ασφαλή τρόπο καταγραφής των εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *