Στρες τεστ των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών σε σενάριο κλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε οτι ξεκινά το stress test για το 2024, στο οποίο υποβάλλει τις ασφαλιστικές εταιρίες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο με ένα υποθετικό σενάριο σοβαρών αλλά εύλογων δυσμενών εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων η EIOPA αναφέρει :

Ακολουθήστε μας στο Google News

Η φετινή άσκηση οραματίζεται μια εκ νέου εντατικοποίηση ή παράταση των γεωπολιτικών εντάσεων και αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες θα αντιμετωπίσουν τις ευρείας κλίμακας συνέπειες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς ενός τέτοιου γεγονότος.

Ενώ το stress test 2024 της EIOPA δεν είναι άσκηση επιτυχίας ή αποτυχίας, έχει ως επί το πλείστον μικροπροληπτικό προσανατολισμό. Ο στόχος είναι πρωτίστως να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων στο δυσμενές σενάριο των οποίων οι κρίσεις υπερβαίνουν την κανονική ανθεκτικότητα που απαιτείται στο Solvency II και να παρέχουμε στους επόπτες πληροφορίες σχετικά με το εάν αυτές οι ασφαλιστικές είναι σε θέση να αντέξουν σοβαρούς κλονισμούς.

Η EIOPA θα αναλύσει επίσης τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για να αξιολογήσει πιθανές ευπάθειες σε ολόκληρο τον τομέα. Αυτή η μικροπροληπτική προσέγγιση θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές και εθνικές εποπτικές αρχές να εκδίδουν συστάσεις προς τον κλάδο συνολικά και, όπου χρειάζεται και να συζητήσουν πιθανές επακόλουθες ενέργειες με μεμονωμένες ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους.

Σχετικά με το χροδιάγραμμα του Stress test μετά την έναρξη, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία έως τα μέσα Αυγούστου 2024 για να υπολογίσουν τα αποτελέσματά τους με βάση το προβλεπόμενο σενάριο και να τα υποβάλουν στην αρμόδια εθνική εποπτική αρχή.

Μόλις υποβληθούν τα αποτελέσματα, η EIOPA θα αναλάβει μια διαδικασία διασφάλισης ποιότητας για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου 2024.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *