Συνέδριο του Εconomist για διαχείριση κινδύνων και τη ρευστότητα

Συνέδριο με θέμα την διαχείριση κινδύνων και τη Ρευστότητα πραγματοποίησε το Εconomist στις 9Νοεμβρίου 2012 με αρκετά ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους εισηγητές που σας παρουσιάζουμε παρακάτω:

JOHN ANDREWS, ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, THE ECONOMIST

Για να πετύχεις ανάπτυξη, χρειάζεσαι πίστωση. Για να διασφαλίσεις πίστωση, οφείλεις να περιορίσεις το ρίσκο, διαμήνυσε από το βήμα του σημερινού συνεδρίου του Economist για τη ρευστότητα ο συντάκτης του περιοδικού, John Andrews.

Σημείωσε δε ότι στο πλαίσιο διαχείρισης της πιο δεινής κρίσης την οποία έχει αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, οφείλει να επισημάνει κανείς ότι δεν βοηθάς τον ασθενή με το να τον κάνεις να λιμοκτονεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Οι δανειστές ξεχνούν ότι συνεχίζοντας αυτήν την πίεση προς την Ελλάδα και επιμένοντας να μην αναγνωρίζουν τα βήματα τα οποία έχει κάνει η χώρα, καταστρέφουν το οικονομικό κλίμα, δήλωσε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς.

Σημείωσε, παράλλλα, ότι έχουμε προβεί στα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρεί πως όσο είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του προγράμματος, δεν θα μείνουμε από ρευστότητα.

Επίσης επεσήμανε πως το υψηλό πιστωτικό ρίσκο, μέσω της κλιμακούμενης αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων, αυξάνει το ιδιωτικό χρέος.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επαγρυπνούν ως προς την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, σημείωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Στην περίπτωση που η δανειακή δόση καθυστερούσε για ένα μικρό διάστημα και το κράτος δεν είχε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, τότε η ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιούσε την πραγματική κατάσταση και θα έκλεινε τα αφτιά της σε εκείνους που μιλούν για εύκολες λύσεις, είπε μιλώντας από το βήμα του Economist ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ παρέχει το 40%-50% της ρευστότητας του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Το κεφάλαιο του EFSF ανέρχεται σε περίπου 50 δις (έχει εκταμιευτεί το 50% και αναμένεται το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).
Εκτιμά ότι τα 50 δις θα επαρκέσουν για την κάλυψη των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών, αν δεν σημειωθεί μεγαλύτερη ύφεση από την αναμενόμενη (4,5% του ΑΕΠ το 2013),. Εκεί θα δούμε και το ζενίθ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ο κ. Θωμόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε επίσης ότι είμαστε αισιόδοξοι πως το 2014 μπορεί να σηματοδοτήσει την αλλαγή του κλίματος, με ένα ακόμη καλύτερα προετοιμασμένο τραπεζικό σύστημα.

ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ,
LONDON BUSINESS SCHOOL

Η κατάρρευση της ζήτησης για κατανάλωση και επενδύσεις δημιουργεί νέες συνθήκες για το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist ο Κάτοχος της έδρας Sir Donald Gordon για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία του London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε πίστωση παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν προέρχεται από τις ίδιες αλλά από την ΕΚΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι από τις 198 εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο, μόνο οι 65 παράγουν κέρδος, ενώ ότι οι πιστώσεις είναι πτωτικές εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Πρέπει σύντομα να καταστήσουμε διαχειρίσιμο το χρέος για να αλλάξει το κλίμα, πρότεινε ο κ. Ιακωβίδης.

Απαιτείται μία γενναία διοικητική μεταρρύθμιση, στην οποία φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν έχουν το θάρρος να προχωρήσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής του London Business School.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, αλλά δανείζονται για να δανείσουν (95 μονάδες τα ξένα κεφάλαια και 5 μονάδες τα ίδια κεφάλαια), ανέφερε στη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος.

Προσέθεσε πως η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για τη θωράκιση των τραπεζών και τη δημιουργία συνθηκών σταδιακής εξόδου τους στις αγορές.

Επιπλέον στοιχείο κόστους και κατ’ επέκταση πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες αποτελεί η αυξανόμενη μη εξυπηρέτηση των δανείων, υπογράμμισε ο Καθηγητής κ. Γκόρτσος.

ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, EUROBANK

Οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα δάνεια, διότι δεν ζητούνται νέα δάνεια, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ανώτερος Οικονομολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.

Σημείωσε ακόμα ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη μία τριπλή κρίση:
Χρέους (με αφετηρία την Ελλάδα)
Πραγματικής οικονομίας (λόγω πτώσης της ανταγωνιστικότητας)
Ευρώπης (εξαιτίας των χειρισμών που «έφεραν» μία τραπεζική κρίση)

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ακολουθούν τις αγορές, οι οποίες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο ορίζοντα από τους πολιτικούς.

Σχετικά με την Κύπρο είπε ότι ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αρκεί να έχει ανοιχτά σύνορα. Πρέπει να διασφαλίσει και οικονομίες με σχεδόν ίδια διάρθρωση.

Ακόμα, θεωρεί απαραίτητη την τραπεζική ένωση, παρόλες τις αντιδράσεις των Βρετανών και των Γερμανών.

Είναι σχετική η βιωσιμότητα ενός χρέους. Ένα χρέος είναι βιώσιμο, από τη στιγμή που αποπληρώνονται οι τόκοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα πρέπει να μειωθεί αλλά όχι απότομα. Κρίνει ότι οφείλει να μεσολαβήσει η ενδυνάμωση των επενδύσεων και των εξαγωγών (οι τελευταίες κινδυνεύουν να μην αυξηθούν περαιτέρω λόγω έλλειψης ρευστότητας).

Αναφορικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011 ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι αυτές κυμάνθηκαν στο 11% από 18,6% τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1/3, η χορήγηση των δανείων περιορίστηκε κατά 7%, λόγω της χρηματοδότησης ύψους 130 δις από την ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, τα 100 από αυτά τα 130 δις τα δανειζόμαστε με επιτόκιο υψηλότερο κατά 2% (πολύ περιοριστική η ΕΚΤ).

Να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε το κράτος μας.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα φέρουν λεφτά, θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδούβελης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Απαιτείται ένα κοκτέιλ φαρμάκων για τα θέματα ρευστότητας, ανέφερε στη σημερινή του ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τραπέζης Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Σημαντική παράμετρο θεωρεί τη μεγάλη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 900.000) σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε ακόμα χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασόπουλος ότι η λύση περνάει μέσα από τα πέντε «Ε»:
Επιχορηγήσεις επενδύσεων
Επιδοτήσεις επιτοκίου των επιχειρήσεων
Εγγυήσεις πιστώσεων
Εξωστρέφεια
ΕΤΕπ
και το μαγικό «Α» (Αλλαγή προτύπου)

Αν κάνουμε ό,τι πρέπει, μέσα σε 3-4 μήνες μπορούμε να δούμε μια άλλη προοπτική για το ζήτημα της ρευστότητας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τραπέζης.

ΣΟΛΟΜΩΝ ΜΠΕΡΑΧΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΛΟΣ Δ.Σ., ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Μετά από 30 χρόνια στις τραπεζικές πιστώσεις, δηλώνει αισιόδοξος ο Σολομών Μπεράχας, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο σημερινό συνέδριο του Economist για τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων και τη ρευστότητα.

Η ανάπτυξη απαιτεί ρευστότητα, επενδύσεις με σύνεση και επιχειρηματικότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεράχας.

Είμαστε αντιμέτωποι με έναν κρατικό κίνδυνο, ο οποίος συσσωρεύτηκε μέσω των ομολόγων, σε συνδυασμό με την απληστία και τη σημερινή σπάνια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οδυνηρή έκρινε τη σημερινή κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος (φυγή των καταθέσεων, αρνητική θέση των τραπεζών, βαρύ αρνητικό περιβάλλον για τα στελέχη τους).

Οι τράπεζες θέλουν να χορηγούν ρευστότητα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος τους. Και σίγουρα μπορούν, ανέφερε στην εισήγησή του κ. Μπεράχας.

Η σημερινή κρίση θα συντελέσει σε ένα πιο ορθολογικό και καλύτερο αύριο.Θα επιστρέψουμε σε ένα πολύ πιο συντηρητικό μοντέλο. Οι κίνδυνοι θα είναι αναστρέψιμοι και οι στρατηγικές υπερβολές λιγότερες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το τραπεζικό σύστημα πληρώνει το στίγμα αφερεγγυότητας το οποίο συνοδεύει τη χώρα, χάρη στα λάθη του δημόσιου τομέα, διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σημείωσε ότι η φυγή των καταθέσεων ανέρχεται περίπου στα 80 δις. Άνω των 8 δις είναι οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό. Σε περίπου 800 εκατ. υπολογίζονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από κεφάλαια, τα οποία σήμερα δεν διαθέτει το τραπεζικό σύστημα.

Κρίνει απαραίτητη αλλά όχι αρκετή, για την επιστροφή ρευστότητας στην αγορά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Μίχαλος, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων δανεισμού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Τόσο ο Προϋπολογισμός για το 2013 που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013 – 2016 που πρόσφατα ψηφίστηκε, συνιστούν τα δύο πρώτα σημαντικά βήματα για να εισέλθει η χώρα σε μία μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μπορεί να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες» ανέφερε στη σημερινή κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Άμεσος στόχος, επισημαίνω εθνικός στόχος, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, από το 2016», προσέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Προσέθεσε ακόμα ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, αν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα ξεπερνούν πλέον το 75% των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ακόμα ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης εδώ και 2,5 χρόνια περιορίζει εκ των πραγμάτων τους βαθμούς ελευθερίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι συνεχείς και μεγάλες αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις των Προγραμμάτων οδηγούν στην αλλαγή των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών σεναρίων.

Το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας λόγω τεράστιων αποκλίσεων μεταξύ προθέσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης, κυρίως δε αποτελέσματος, δεν άφησε περιθώρια για «άμεση» αλλαγή του Προγράμματος, προσέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός.

«Η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων τους Κράτους είναι οριακή. Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες “ασφυξίας” στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Διευθυντής Ελέγχου και Δομής Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Kαίρια είναι μία ολιστική διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων. Πρέπει το σύνολο των κινδύνων να εξετάζονται ως ένας κίνδυνος, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Διευθυντής Ελέγχου και Δομής Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου, Αλέξανδρος Μπένος.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι οι όποιες εκτιμήσεις οφειλούν να «πατούν» πάνω σε δεδομένα καλής ποιότητας.

Δήλωσε δε ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εικόνα της πραγματικής παραγωγής και όχι της επιδότησης μιας εταιρείας.

Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας «περνά» μέσα από την καινοτομία, τον τουρισμό και τους φυσικούς πόρους, είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής κ. Μπένος.

ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΟΣ, HELLASTAT CREDIT DECISION SUPPORT SOLUTIONS
Η εξέταση του στόχου αναφορικά με τις μέρες αντοχής ενός κεφαλαίου κίνησης θα έπρεπε να προηγείται της διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων, ανέφερε στην ομιλία του στο σημερινό συνέδριο του Economist για τη ρευστότητα ο Διευθύνων Εταίρος της Hellastat Πάνος Μιχαλόπουλος.

Επιπλέον, θεωρεί επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός εμπορικού Τειρεσία και κρίνει χρήσιμη την real time παρακολούθηση.

Υπογράμμισε, τέλος την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και νέα εργαλεία.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, CLAYTON EURO RISK

Η αξιολόγηση χαρτοφυλακίων από έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα την πιστοποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου προς πώληση και την αξιολόγηση μέσω ενός εξωτερικού φορέα, ο οποίος τοποθετείται σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της αγοράς, υπογράμμισε στη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο του Economist η υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της Clayton Euro Risk Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΡΚΑΔΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ, ATRADIUS CREDIT INSURANCE NV (HELLENIC BRANCH)

Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα την οποία επιβάλλει η κρίση, δίνοντας έμφαση στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον οφειλέτη, είπε χαρακτηριστικά στο σημερινό συνέδριο του Economist η υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της Atradius Credit Insurance NV Μαρία Παπαζαρκάδα.

Το 80% του τζίρου μιας εταιρείας προέρχεται από το 20% του πελατολογίου της, προσέθεσε. Μία στις δύο ζημιές είναι αδύνατο να προβλεφθεί από τον επιχειρηματία.

Η κυρία Παπαζαρκάδα προσέθεσε ότι ο ασφαλιστής των πιστώσεων προφυλάσσει τον επιχειρηματία από τις επισφάλειες και ενισχύει τη ρευστότητά του. Βασισμένος στην καλή γνώση της αγοράς, αξιολογεί τους οφειλέτες, τους οποίους παρακολουθεί συστηματικά.

Το πιστωτικό όριο – πλαφόν από τον ασφαλιστή πιστώσεων (6 μήνες) διευκολύνει τη χρηματοδότηση της επιχείρησης από το τραπεζικό σύστημα, προφυλάσσει τον επιχειρηματία, διασφαλίζει την τράπεζα και επιτρέπει στον οφειλέτη να παραμείνει στην αγορά, δήλωσε κλείνοντας την ομιλία της.

Μοιραστείτε το !


Post Comment

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *