Συναγερμός και στις ασφαλιστικές εταιρίες για άτακτο Brexit

Συστάσεις προς τις εθνικές εποπτικές αρχές στον κλάδο της ασφάλισης εξέδωσε η  Ευρωπαϊκή Αρχή για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες (EIOPA) στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 30 Μαρτίου 2019

Οι συστάσεις παρέχουν οδηγίες σχετικά με την μεταχείριση ασφαλιστικών επιχειρήσεων από το  Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις διασυνοριακές υπηρεσίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία απόσυρσης.

Οι συστάσεις θα ισχύσουν από την επόμενη ημερομηνία επί των οποίων παύει να εφαρμόζεται το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, στις 30 Μαρτίου 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται τρίτη χώρα και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων τους χάνουν το δικαίωμά τους να ασκούν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ των 27 Κρατών μελών, μέσω της ελεύθερης εγκατάστασης και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Κατ ‘αρχήν, οι ασφαλιστικές συμβάσεις που συνήφθησαν πριν από την ημερομηνία αυτή από ασφαλιστικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ των 27 είναι σε ισχύ και μετά την ημερομηνία αυτή. Εντούτοις, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν θα έχουν πλέον την άδεια ασκούν ασφαλιστικές δραστηριότητες όσον αφορά αυτά τα διασυνοριακά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες  από το Ηνωμένο Βασίλειο ιδίως με μεγάλες διασυνοριακές επιχειρήσεις στην ΕΕ των 27 έχουν ήδη αναλάβει δράση και εφαρμόζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις  από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ των 27 οι οποίες δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα – από τον Νοέμβριο του 2018- οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,16% του συνόλου ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ε. Ε των 27.

Οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν την ομαλή απορρόφηση της ασφαλιστικής δραστηριότητας με την κατάλληλη εποπτεία.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς άδεια δεν θα πρέπει να συνάπτουν νέες ασφαλιστικές συμβάσεις.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της EIOPA Press ReleaseΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *