Συνεργασία ΕΑΕΕ και Υπουργείου Μεταφορών για την ασφάλιση των εξεταζόμενων νέων οδηγών

Στις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νόμο που είναι ήδη σε ισχύ για την ασφάλιση των εξεταζόμενων νέων οδηγών, για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδηγού, αναφέρεται εγκύκλιος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προς τις εταιρίες μέλη της.

Στην εγκύκλιο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που καθιερώνονται με τον νέο νόμο και επηρεάζουν ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά και τις παρεχόμενες ασφαλιστικές καλύψεις είναι: α) η πρόβλεψη για τη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων (ή αλλιώς της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς) των υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή στο εκπαιδευτικό του όχημα, το οποίο σημειωτέον ο εκπαιδευτής οφείλει να παραχωρήσει για τη διενέργεια των εξετάσεων (άρθρο 4 νέου νόμου) και β) η καθιέρωση συστήματος συνοδευόμενης οδήγησης για ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 14 νέου νόμου).

Κατ’ ακολουθία τούτων και ως αποτέλεσμα (εκτιμούμε) της διάταξης που προβλέπει τη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή στο εκπαιδευτικό του όχημα, η Πολιτεία προχώρησε στη θέσπιση νέας ειδικής ασφαλιστικής κάλυψης (άρθρο 4 παρ. 10 του νέου νόμου) που συγκεκριμένα προβλέπει την υποχρέωση ασφάλισης των υποψήφιων οδηγών, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής εξέτασής τους, για τυχόν ευθύνη τους έναντι του κυρίου ή κατόχου των εκπαιδευτικών οχημάτων, καθώς και έναντι των τρίτων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες, περιλαμβανομένης της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης.

Η ειδική αυτή ασφάλιση θα πρέπει σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διεξαγωγή της εξέτασης να καλύπτει επιπλέον τουλάχιστον ένα (1) μήνα απώλεια εισοδήματος για τον εκπαιδευτή για την επισκευή του οχήματός του. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται επιπλέον ότι την ανωτέρω ειδική ασφαλιστική κάλυψη θα πρέπει είτε να προσκομίζουν οι υποψήφιοι στον εκπαιδευτή τους πριν τη διενέργεια της πρακτικής τους εξέτασης είτε να αποτελεί πρόσθετη κάλυψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του εκπαιδευτικού οχήματος.

Ανάλογου τύπου ειδική ασφαλιστική κάλυψη (χωρίς την πρόβλεψη για απώλεια εισοδήματος) προβλέπει ο νέος νόμος (άρθρο 14 παρ.2) και για την περίπτωση του ανήλικου οδηγού κατά τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης.

Η Ε.Α.Ε.Ε., αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το τελικό σχέδιο νόμου και πριν την κατάθεσή του προς ψήφιση στη Βουλή, έστειλε στις 15.11.2018 νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη (συν.1), εκφράζοντας εκ νέου τις επιφυλάξεις της και επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η προβλεπόμενη από το σχέδιο νόμου υποχρέωση ασφάλισης ευθύνης του εκπαιδευόμενου και υποψήφιου για απόκτηση άδειας οδήγησης οδηγού είναι ιδιαίτερα προβληματική και δεν θα είναι εφικτή η εφαρμογή της στην πράξη, καθώς τέτοιο ασφαλιστικό προϊόν δεν υφίσταται στην ασφαλιστική αγορά.

Σχετικά με το θέμα, θα θέλαμε επιπλέον να σας ενημερώσουμε ότι στις 7 Μαρτίου 2019, λάβαμε επιστολή του κ. Αθ. Βούρδα, Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών , με την οποία ζητείται η συνδρομή της Ε.Α.Ε.Ε. για την υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων του νέου νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό και ανεξαρτήτως της προετοιμασίας κάθε ασφαλιστικής εταιρίας για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου, η Ε.Α.Ε.Ε. μέσω των αρμοδίων οργάνων της θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα και θα σας ενημερώσει σχετικά για τα όποια συμπεράσματα.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *