Τέσσερις πολυεθνικές, δύο deals…και πως προέκυψαν

Οι εξελίξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ακολουθούν το θερμοκρασιακό  κλίμα των ημερών  στην χώρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν “κεραυνοί εν αιθρία”.

Έτσι, μετά από το deal της Generali με την AXA στην Ελλάδα άλλο  ένα φαίνεται να είναι εν εξελίξει  αφού σύμφωνα με το Bloomberg (στην συνέχεια με επιβεβαίωση από την NN Group)  , ο όμιλος NN  έχει καταθέσει προσφορά για εξαγορά  μονάδων της  Metlife στην Ευρώπη (Ελλάδα και Πολωνία). 

Καθόλου τυχαίο !  Από πέρυσι  υπήρχαν οι πληροφορίες ότι ο αμερικανικός ασφαλιστικός όμιλος  Metlife αναδιοργανώνει την παρουσία του σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Μάλιστα, περσινό δημοσίευμα του Βloοmberg ήθελε την Generali να διαπραγματεύεται με την Metlife ένα πακέτο εξαγορών από μονάδες της δεύτερης στην Ευρώπη.

Τελικά αυτό το deal “τσάκισε” και ο Ιταλικός Ομιλος φέρεται να ήρθε πιο κοντά με την Γαλλική  AXA, που επίσης αποεπενδύει σε διάφορες  περιοχές και χώρες. Έτσι προέκυψε η εξαγορά της AXA Ασφαλιστική και κάποιες άλλες που ανακοινώθηκαν η θα ανακοινωθούν σε άλλες χώρες και περιοχές.

Σχετικά με την Metlife μπορεί να “τσάκισε” και λόγω πανδημίας πέρυσι στο σχέδιο αποεπενδύσεων  στην Ευρώπη αλλά ήταν και είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές της .

Τώρα για το πως προέκυψε το ενδιαφέρον της NN Group ανάγεται στα εξής γεγονότα:

Στην Ελλάδα ο Όμιλος έκανε  την τελευταία πενταετία σαρωτικές αλλαγές στην διοίκηση και διάρθρωση της εδώ μονάδα του με  εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον είναι σε διαδικασία πώλησης η μονάδα του ομίλου στην γειτονική Βουλγαρία, αποεπενδύει στον επενδυτικό του βραχίονα (NN Investment Partners)  , ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για μια εξαγορά στην Πολωνία. 

Έτσι , με διαθέσιμα κεφάλαια, τι πιο λογικό να έρθει πιο κοντά με την MetLife για την Ελλάδα αφού το προφίλ της εδώ μονάδας του αμερικανικού ομίλου  είναι σχεδόν ίδιο με της NN Hellas, καθώς είναι οι μοναδικές, αυτή την στιγμή, αμιγώς εταιρίες ασφαλίσεων ζωής -υγείας. 

Εφόσον και αυτό το deal κλείσει άλλη κινητικότητα μεταξύ πολυεθνικών εταιριών που είναι στην Ελλάδα, σήμερα, δεν υπάρχει.  Συνεπώς παίκτες που ενδεχομένως θέλουν να αναπτυχθούν περισσότερο μέσω εξαγορών θα πρέπει να στραφούν σε λύσεις που προσφέρει η εγχώρια αγορά.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *