Τα ανοικτά μέτωπα στην ασφαλιστική αγορά, με Επικουρικό Κεφάλαιο και Ιnternational Life

Δυο σημαντικά ανοικτά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταράξεις στο ασφαλιστικό κλάδο αλλά και τους ασφαλισμένους .
32525 (2)

Το πρώτο μέτωπο άνοιξε με την ψήφιση του νόμου για ενσωμάτωση της οδηγίας Solvency II στην εθνική νομοθεσία και αφορά την λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου ασφάλισης αυτοκινήτου, καθώς χάνει πλέον το δικαίωμα να δεσμεύει τα αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών αυτοκινήτου που κλείνουν και αυτά θα πηγαίνουν απ ευθείας στους εκκαθαριστές.
Αυτό, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, σημαίνει ότι ενδεχόμενη νέα αναστολή λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρίας να θέσει σε αναστολή και την λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου, αφού θα αναλάβει μεν την ευθύνη των εκκρεμών αποζημιώσεων αλλά χωρίς νέους πόρους.
Και όλα αυτά όταν έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τις ασφαλιστικές που έκλεισαν, τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ και οι αποζημιώσεις βαλτώνουν, με τους δικαιούχους να περιμένουν περισσότερα και από 3 χρόνια.
Ετσι δημιουργούνται σκέψεις ,αν η κυβέρνηση όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών δεν φέρει σύντομα νέα νομοθετική ρύθμιση συνολικά για την λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου, να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας του με ότι σημαίνει αυτό και για τις αποζημιώσεις από ανασφάλιστα αυτοκίνητα, που επίσης καλύπτονται από το επικουρικό.
Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο, που η ασφαλιστική αγορά έχει να αντιμετωπίσει, είναι αυτό της Ιnternational Life που από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 έχει τοποθετηθεί επόπτης από την εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος και έχει ανασταλεί η εκτέλεση νέων εργασιών τόσο στο κλάδο ζωής όσο κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του διορισμού επόπτη στην πιο πάνω ασφαλιστική πρέπει μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα να υπάρξει έκθεση σχετικά με την κατάσταση της εταιρίας στο θέμα των εποπτικών κεφαλαίων ή και την πιθανή μεταφορά του χαρτοφυλακίου ζωής σε άλλη ή άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.
Οι πληροφορίες και οι φήμες από την αγορά φέρουν την Εθνική Ασφαλιστική να βρίσκεται, πριν την απόφαση της εποπτείας στην International Life, σε διαπραγμάτευση για την μεταφορά του χαρτοφυλακίου ζωής και κάνουν λόγο για σχεδόν επιτυχή έκβαση αυτής της συμφωνίας, κάτω από την επίβλεψη της εποπτείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *