Τα ασφάλιστρα υγείας, τα “μπόνους” για “σπάσιμο” συμβολαίων και ο ρόλος της ΕΑΕΕ

Τα ασφάλιστρα υγείας, κύρια για τα νοσοκομειακά, που όντως έχουν πάρει “φωτιά” από τις αυξήσεις της περσινής χρονιάς, που συνεχίζονται και φέτος, είναι μείζον ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά, όπως το επισημαίνουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, τόσο με επίσημες τοποθετήσεις φορέων τους όσο και ανεπίσημα από κινήσεις διαμεσολαβητών στα Social Media.

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών το ζήτημα μετατοπίζεται στα κόστη που επωμίζονται  από τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας που έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα αλλά και άλλους παράγοντες όπως το ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας. Γεγονός πού όπως επισημαίνουν δεν τους δίνει περιθώρια να κρατήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων καθώς κάποιες από τις εταιρίες έχουν πλέον ζημιές από τον κλάδο υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Είδαμε να γίνονται διάφορες προτάσεις στην αγορά κύρια από τους διαμεσολαβούντες που εκτός ότι βλέπουν ακυρώσεις συμβολαίων υγείας, οι πελάτες τους από αρνητικές εμπειρίες από την χρήση ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας γίνονται πιο επιφυλακτικοί και για άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, που τους προτείνουν.

Αλλά κατά την άποψη της στήλης όλα τα παραπάνω ζητήματα επικεντρώνονται στο εσωτερικό της αγοράς …και όχι πέραν αυτής, στους παρόχους υγείας, που ίσως θα πρέπει οι θεσμικοί φορείς της διαμεσολάβησης να κάνουν κινήσεις !

Στο μεταξύ νέες “φωτιές” άναψε στην αγορά και μια εγκύκλιος της Εθνικής Ασφαλιστικής που δίνει “μπόνους” για σπάσιμο συμβολαίων Unit linked ! Κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν και από άλλους μεγάλους παίκτες σε κάποια προϊόντα που θέλουν να “ξεφορτωθούν”. Αυτά γιατί εδώ τα λέμε όλα καλόπιστα …και δεν “θεοποιούμε” καταστάσεις όταν μας δίνουν διαφήμιση ούτε “αφορίζουμε” καταστάσεις για να πάρουμε διαφήμιση. 

Ωστόσο έχουμε βαρεθεί να ακούμε ακόμη …από την περίοδο της Ασπίς τι έκανε, ή τι πρέπει να κάνει  η ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος) και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας για κάποια θέματα που άπτονται με εταιρίες ή άλλου τύπου ζητήματα που σαφώς υπερβαίνουν το ρόλο μια επιχειρηματικής ένωσης .   Κάποιοι έχοντας λανθασμένες ή σκόπιμες αντιλήψεις για το ρόλο της Ένωσης και κάθε αντίστοιχης Ένωσης επιχειρήσεων και εταιριών, θεωρούν ότι με τέτοιες λογικές “ντοπάρουν” κομμάτια της αγοράς.

Οι Ενώσεις τύπου ΕΑΕΕ δεν έχουν ούτε καταστατικές ούτε πολύ περισσότερο εποπτικές ιδιότητες να επέμβουν ή να υποδείξουν αν η μία η άλλη εταιρική πρακτική είναι καλή ή κακή. Τοσο θεσμικά όσο και δεοντολογικά. Είναι ζητήματα πού άπτονται της εποπτείας και προς τα εκεί πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις, είτε έχουν σχέση με την άμεση , την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε με την έμμεση με θέματα καταναλωτών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ετσι ας μην “πουλάνε” κάποιοι αυτές τις “ντόπες” στην αγορά για οποιουσδήποτε λόγους.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι η Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ δουλειά στο πληροφοριακό κομμάτι για την ιδιωτική ασφάλιση, αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός της ρόλος, και μέσα από την ιστοσελίδα της και τα social media με υλικό, που δεν αξιοποιούν και στο έπακρο από την διαμεσολάβηση για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις δικές τους υπηρεσίες.  Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *