Τα “κανόνια” των ΕΠΥ Ασφαλιστικών αναστατώνουν και πάλι την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Όλο και πιο συχνά την τελευταία τριετία παρατηρείται το φαινόμενο ασφαλιστικές εταιρίες που επεκτείνονται στην ασφαλιστική αγορά μέσω διασυνοριακών συναλλαγών να βάζουν λουκέτο και να αφήνουν στον αέρα ασφαλισμένους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Λουκέτα που επηρέασαν και την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, αφού είχαμε περιπτώσεις τέτοιων εταιριών που λειτουργούσαν και στην Ελλάδα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την Enterprise Insurance, που ακόμη είναι άγνωστο πότε και πως θα αποζημιωθούν όσοι έχουν εκκρεμείς αποζημιώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρία είχε έδρα το Γιβραλτάρ δεν έχει επαρκή περιουσιακά στοιχεία και το Επικουρικό Κεφάλαιο της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο ανήκε, δεν δέχεται να καλύψει τις εκκρεμείς ζημίες με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η υπόθεση σε διαιτητικά δικαστήρια.

Μικρότερης έκτασης είναι οι εκκρεμότητες που δημιουργούνται και με την Alpha Insurance με έδρα την Δανία που επίσης χρεοκόπησε πρόσφατα και είχε υποκατάστημα στην Ελλάδα.

Μια ακόμη περίπτωση, που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Κύπρο, και έσκασε τις τελευταίες ημέρες είναι αυτή της Olympic Insurance, προκαλώντας αναταράξεις στην αγορά της Βουλγαρίας που είχε ασφαλισμένο σχεδόν το 9% του στόλου των αυτοκινήτων της χώρας, ενώ στην Κύπρο που ήταν και η μητρική της έδρα μόνο 20.000 οχήματα.

Τώρα η Βουλγαρία διεκδικεί αποζημιώσεις από το Επικουρικό Κεφάλαιο της Κύπρου ενώ στην υπόθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός της χώρας λέγοντας ότι, η Βουλγαρική Κυβέρνηση θα θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξεταστεί το θέμα των διασυνοριακών συναλλαγών με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Μάλιστα, είναι πρώτη φορά που η κεντρική κυβέρνηση χώρας μέλους της Ε.Ε παρεμβαίνει στο θέμα αυτό που κατά καιρούς έχει απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ασφαλιστές, που επίσης επιθυμούν να αυστηροποιηθεί το καθεστώς με την Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών στο τομέα της ασφάλισης.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *