Τα μνημόνια φεύγουν η ανασφάλεια μένει

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας με την χρεοκοπία να καραδοκεί για το κράτος και τους πολίτες η χώρα εξέρχεται τυπικά πλέον από την άμεση εποπτεία των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας.

Μπορεί επί της ουσίας να μην γίνεται άμεσα κάποια θεαματική αλλαγή στη ζωή των Ελλήνων άλλα ψυχολογικά αλλάζει μία εικόνα που δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες.

Ελπίδες και προσδοκίες που όμως κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να εξανεμιστούν ή να ακυρωθούν αν δεν αλλάξουν σταδιακά πολιτικές και φιλοσοφίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στα όρια της χρεοκοπίας.

Ειδικά για τα θέματα της ασφάλισης ( δημόσιας και ιδιωτικής) και της υγείας απαιτούνται πλέον τομές που πρέπει πολιτικοί και θεσμικοί φορείς να θέσουν ως άμεσες προτεραιότητες.

Στο δημόσιο τομέα της ασφάλισης και της υγείας πρέπει αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν να γίνουν μαθήματα για μια νέα στρατηγική.

Και η νέα στρατηγική λέει ότι τα συνταξιοδοτικά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από το κράτος και πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν συνθήκες ενός μικτού συστήματος δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης.

Χωρίς το ένα σύστημα να αναιρεί το άλλο ώστε τουλάχιστον οι μελλοντικές γενιές να έχουν καλύτερες συνταξιοδοτικές προσδοκίες από αυτές που υπάρχουν για τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους που δεν είχαν παρά μόνο μία επιλογή, αυτή της δημόσιας σύνταξης.

Και αυτό μπορεί να γίνει αρκεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δουν τι έγινε και γίνεται σε Ευρώπη, Κίνα και Αμερική στον τομέα αυτό χωρίς δογματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Στον τομέα της υγείας επίσης απαιτούνται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να εκλείψουν ανισότητες και σπατάλες που οδήγησαν σε διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και κατασπατάλησης πόρων του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Το ίδιο σημαντικές τομές απαιτούνται στην ασφάλιση των πολιτών και των περιουσιών τους από καιρικά και φυσικά φαινόμενα, που αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα και με δεδομένη πάντα την υψηλή σεισμικότητα.

Αν αυτές οι αλλαγές, που αφορούν τον κλάδο και τον τομέα της ασφάλισης δεν αρχίσουν να γίνονται σταδιακά η όποια ανάκαμψη στην οικονομία δεν θα φέρει αλλαγές στις ζωές των πολιτών αναπαράγοντας και διαιωνίζοντας την ανασφάλεια που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα αυτή



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *