Τα συνέδρια και οι βραβεύσεις… εν μέσω εξαγορών και αλλαγών στην ασφαλιστική αγορά

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Ο μήνας που κλείνει μπορεί να χαρακτηριστεί ως μήνας των συνεδρίων και των βραβεύσεων από όλη την εταιρική γκάμα της ασφαλιστικής αγοράς.

Άλλωστε πέρασαν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 που πάγωσαν ανοικτές και εκ του σύνεγγυς επαφές με μαζικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, στο διάστημα αυτό για κορυφαίους παίκτες της αγοράς άλλαξαν πολλά με δύο εξαγορές που έφεραν ενσωματώσεις δικτύων ( Generali με ΑΧΑ και NN Hellas με Metlife ),  ο μέχρι στιγμής λίντερ της αγοράς, η Εθνική Ασφαλιστική, πέρασε στο νέο μέτοχο την CVC Capital. Ενώ τους επόμενους μήνες υλοποιείται και το ανακοινωμένο σχέδιο συνένωσης της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη μετά την εξαγορά της από την πρώτη. 

Αν και οι βραβεύσεις είναι περισσότερο διαδικασίες εσωτερικής εμψύχωσης , αναγνώρισης και για  δια ζώσης επαφές των εμπορικών τμημάτων και των διοικητικών στελεχών των εταιριών με τους συνεργάτες τους  στέλνουν και ευρύτερα μηνύματα στην αγορά για τις προθέσεις και τους στόχους των ασφαλιστικών εταιριών.

Από την πληθώρα των διαδικασιών αυτών και των μηνυμάτων των ηγετικών στελεχών διακρίνεται μια τάση των όλων των μεγεθών  των ασφαλιστικών εταιριών να θέτουν στόχους μεγαλύτερης ανάπτυξης ( μικρομεσαίοι παίκτες) και στοχεύσεις κορυφής από τους πολύ ισχυρούς. 

Ομως το ερωτηματικό είναι κατά πόσο υπάρχουν αυτή την στιγμή περιθώρια και προοπτικές ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι και να ευοδωθούν οι προσδοκίες που σαφώς έχει η κάθε αγορά.

Από τα στοιχεία της παραγωγής για το πρώτο τετράμηνο του έτους , που δίνει η Ένωση των ασφαλιστικών εταιριών , προκύπτει ότι οι ασφάλειες ζωής  είναι σε κάμψη, με μη αναμενόμενα ποσοστά πτώσης, ενώ οι γενικές ασφαλίσεις (που συμπεριλαμβάνουν και την υγεία με τα ετήσια ανανεούμενα προγράμματα) διατηρούν τις ανοδικές τους τάσεις στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Αυτά τα νούμερα  δείχνουν ότι  δεν  μπορεί μέσα στο τρέχον έτος η ασφαλιστική αγορά να ελπίζει σε μια μεγαλύτερη ανάπτυξη από την περσινή χρονιά,  που δεδομένων των συγκυριών πήγε καλά.

Βέβαια, τα φετινά δεδομένα στην οικονομία από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ανατρέψει πολλά σχετικά με τις προσδοκίες σε όλες τις αγορές και κατά συνέπεια και στην ασφαλιστική βιομηχανία.  

Όλα αυτά σε συνδυασμό με εσωτερικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς δείχνουν ότι οι στόχοι που ακούμε στα συνέδρια από τις εταιρίες περισσότερο βλέπουν την αναδιανομή της πίτας που υπάρχει σήμερα στην αγορά.

Έτσι μπορεί οι εξαγορές να αθροίζουν νούμερα που εντυπωσιάζουν, πλην όμως δεν είναι αποτελέσματα που προκύπτουν γιατί διευρύνεται η βάση της αγοράς.

Και αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα όλων των εμπλεκομένων στην αγορά …και φυσικά  μπορεί να χαρακτηριστεί και επίτευγμα των εταιριών και των CEO που της διοικούν. Η αναδιανομή της πίτας απλά δείχνει μόνο επιτυχημένα εταιρικά deals και τίποτα περισσότερο. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *