Τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν ακόμα πιο αναγκαία την ασφάλιση της περιουσίας

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Την τελευταία τριετία στην Ελλάδα  κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα  εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι περιπτώσεις της Μάνδρας , του Ματιού, της Εύβοιας και πριν μερικές μέρες της Κεφαλονίας, της Ζακύνθου και της Καρδίτσας  δείχνουν ότι τα φαινόμενα αυτά όχι μόνο αυξάνονται αλλά γίνονται και πιο έντονα.

Οι καταστροφές που αφήνουν πίσω τους, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, είναι μεγάλες και είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν από τους πληγέντες όποια και αν είναι η αρωγή του κράτους.

Παρ όλα αυτά η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει ένα από τα πολύ χαμηλά ποσοστά ασφαλιστικών καλύψεων σε περιουσία  είτε πολιτών είτε επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών σε κατοικίες μόνο δείχνουν ότι περίπου το 10% είναι ασφαλισμένες.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες επισημαίνουν συχνά πόσο ανοχύρωτη χώρα είναι η Ελλάδα εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής συνείδησης αλλά και την ανυπαρξία ενός σχεδιασμού από πλευράς πολιτείας ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού των ασφαλιστικών καλύψεων για αυτούς τους κινδύνους.

Επιπλέον,  κατά καιρούς έχουν καταθέσει και προτάσεις ώστε μέσα από την συνεργασία  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να προχωρήσει ένα ευρύτερο σχέδιο κάλυψης ασφαλιστικών κινδύνων κατοικιών πχ από τους σεισμούς.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα στην οικονομία και τις παρενέργειες που προκαλεί ο Covid-19 ένα μακρόπνοο σχέδιο μέσα από  την συνεργασία κράτους και ιδιωτικού  τομέα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα και αυτό που προέχει είναι να ληφθούν κάποια πρόσκαιρα μέτρα.

Ένα από αυτά το έχει υποσχεθεί η σημερινή κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και είναι αυτό της θέσπισης φορολογικών κινήτρων – έκπτωση από το εισόδημα των ασφαλίστρων για την ασφάλιση κατοικίας- και μάλιστα για άμεση υλοποίηση.

Παράλληλα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να κατανοήσουν την ανάγκη της προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και  να ασφαλίσουν τη βασική τους περιουσία που είναι η  κατοικία τους μια και το κόστος, όπως προκύπτει από τα ασφαλιστικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών, είναι προσιτό για τα περισσότερα εισοδήματα.  

Φωτογραφία:H πόλη της  Καρδίτσας πλημμυρισμένη  / YouTube V. KostoulasΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *