Τα “ψέλνουν” στον Σταϊκούρα οι ασφαλιστικές εταιρίες για το σ/ν για την κρατική αρωγή από φυσικές καταστροφές

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το σ/ν του υπουργείου Οικονομίας για την «κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις από φυσικές καταστροφές»  εκφράζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Η  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με επιστολή της προς τον υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρα επισημαίνει ότι το σχετικό νομοσχέδιο επιχειρεί ημιτελή αντιμετώπιση του θέματος ασφάλισης από φυσικές καταστροφές και δεν προωθεί λύσεις στα πλαίσια της Συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Επίσης σχετικά με το άρθρο 5 του νομοσχεδίου , που από παράγοντες του υπουργείου είχε χαρακτηριστεί ως κίνητρο για την ιδιωτική ασφάλιση, η Ένωση υπογραμμίζει, το γεγονός ότι οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν επιπλέον επιχορήγηση πέραν της αποζημίωσης που καλύπτει το ασφαλιστήριο  συμβόλαιο  δεν συνιστά κινητροδότηση για ιδιωτική ασφάλιση αφού συνήθως μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα περιμένουν την χρηματοδότηση του κράτους και δεν θα ασφαλιστούν.

Σε άλλο σημείο της επιστολής της Ένωσης αναφέρονται και τα παρακάτω: 

Θα ήταν πιο πρόσφορο λοιπόν να δοθεί άλλου είδους, πραγματική κινητροδότηση για την ιδιωτική ασφάλιση και να στηριχθεί η ασφαλιστική συνείδηση προκειμένου το σύνολο των πολιτών/επιχειρηματιών να οδηγηθεί σε ασφάλιση. Ούτως ή άλλως με την εν λόγω ρύθμιση, στις περιπτώσεις ασφαλισμένων επιχειρήσεων, το κόστος αποκατάστασης μετακυλίεται στην ασφαλιστική αγορά και η ιδιωτική ασφάλιση μειώνει τη συμμετοχή της Πολιτείας στην κρατική αρωγή. 

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουμε την εξαγγελθείσα στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση μας τον Φεβρουάριο 2020 (αλλά και τον Φεβρουάριο 2021) απόφαση της Κυβέρνησής σας, να θεσμοθετήσει φορολογικά κίνητρα για τις κατοικίες στον τομέα των ασφαλίσεων Περιουσίας, απόφαση που ένα χρόνο μετά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Σας καλούμε λοιπόν να επανεξετάσετε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και να δώσετε ουσιαστικά κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση κατά τη διαμόρφωση του συνολικού πλαισίου των αποζημιώσεων και ανάληψης κινδύνων στις περιπτώσεις κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές.

Σας ζητούμε με την ευκαιρία αυτή να ξανασκεφτείτε και να μελετήσετε την πρότασή μας για καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών από σεισμό, που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο Επιτελείο της Κυβέρνησής σας και βασίζεται σε δομημένο και σαφέστατο πλαίσιο. 

Η πρότασή μας έχει ως βασικό στοιχείο τη σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την πλέον αποτελεσματική και επωφελή για τους πολίτες αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο. “Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *