Τι έκρινε δικαστική απόφαση για τροχαίο με θύμα μοτοσικλετιστή χωρίς άδεια οδήγησης και κράνος;

Η υπόθεση αφορά σύγκρουση καθέτως κινουμένων ΙΧΦ με μοτοσυκλέτα και  παραβίαση ΣΤΟΠ. Με την δικαστική απόφαση κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, η έλλειψη  άδειας ικανότητας οδηγού μοτοσυκλέτας  καθώς και η έλλειψη κράνους μοτοσικλετιστή. 

Πιο συγκεκριμένα: 

Αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού ΙΧΦ αυτοκινήτου, ο οποίος, παραβιάζοντας πινακίδα ΣΤΟΠ εξήλθε αμφιταλαντευόμενος ως προς την  κίνησή του σε κεντρική λεωφόρο, δίδοντας τη εντύπωση ότι δεν θα συνεχίσει την πορεία του, γιατί είδε τον καθέτως κινούμενο ενάγοντα  (οδηγό της μοτοσικλέτας), αλλά κατόπιν αντί να σταματήσει, αύξησε την ταχύτητα του, για να περάσει κάθετα απέναντι, μη δίνοντας έτσι στον ενάγοντα τη δυνατότητα να αποφύγει τη σύγκρουση μολονότι προσπάθησε αποφευκτικό ελιγμό. 

Το γεγονός δε άτι ο ενάγων (οδηγός της μοτοσυκλέτας)  δεν ήταν εφοδιασμένος με άδεια οδήγησης, δεν συνδέεται αιτιωδώς με το ατύχημα (παράβαση διατάξεων  των άρθρ. 4 παρ. 3, 12 παρ. 1, 19 παρ. 1, 20 παρ. 1 και 26 παρ. 1 ΚΟΚ).

Για την έλλειψη κράνους μοτοσικλετιστή  η  ένταση συντρέχοντος πταίσματος έγινε δεκτή  και το δικαστήριο  έκρινε  σε ποσοστό 70% συνυπαιτιότητα του οδηγού της  μοτοσυκλέτας .

Περισσότερα   στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Κεντρική φωτογραφία αρχείουΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *