Τι έκρινε δικαστική απόφαση σε υπόθεση τροχαίου με ανασφάλιστο, για ηθική βλάβη συγγενών και ανίχνευση αλκοόλ στο θύμα;

Νέα δεδομένα όσον αφορά στην αποζημίωση για ηθική βλάβη συγγενών θύματος τροχαίου από το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων δημιουργεί απόφαση του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας 

Το δικαστήριο όχι μόνο δέχτηκε πως πρέπει να αποζημιωθούν αμφιθαλείς αδελφοί (από τον ίδιο πατέρα και την ίδια μητέρα) αλλά και ετεροθαλείς αυτού που έχασε τη ζωή του, ακόμη κι αν πριν τον θάνατο, δεν είχαν στενές σχέσεις, όπως επίσης και ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 4092/2012 σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η ευθύνη προς αποζημίωση του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω ψυχικής οδύνης στο ανώτατο όριο των 6.000 ευρώ.

Η υπόθεση που εξέτασε το δικαστήριο αφορά σε ένα τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τον Οκτώβριο του 2010 στην Σπάρτη. Ένας 40χρονος Σέρβος οδηγούσε μία μοτοσικλέτα, στην οποία συνεπιβάτιδα ήταν  η επίσης Σέρβα αρραβωνιαστικιά του. Το νήμα της ζωής του κόπηκε όταν ένας 72χρονος ημεδαπός, αποφάσισε σε έναν κεντρικό δρόμο της πόλης να επιχειρήσει αναστροφή. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού της μοτοσικλέτας και τον βαρύτατο τραυματισμό της συνεπιβάτιδας. Ο Έλληνας οδηγός ήταν ανασφάλιστος.

Όπως  εξηγεί  στο dikastiko.gr ο δικηγόρος των συγγενών Άγης Τάτσης: «Το Εφετείο Αθηνών, βασιζόμενο σε νομολογία του Αρείου Πάγου αλλά και με νέες νομικές σκέψεις κατέληξε στα ακόλουθα:

1.      Αναγνωρίζεται η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 4092/2012 σύμφωνα με τις οποίες περιορίζεται η ευθύνη προς αποζημίωση του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω ψυχικής οδύνης στο ανώτατο όριο των 6.000 ευρώ, αφού παραβιάζει την αρχή της stricto sensu αναλογικότητας (αρ. 25§1Συντάγματος).

2.      Η ανίχνευση ποσοστού οινοπνεύματος στο αίμα κάποιου από τους εμπλεκόμενους σε ένα τροχαίο ατύχημα, δεν θεμελιώνει «αυτόματα» ευθύνη του ως προς την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος, αλλά απαιτείται επιπρόσθετα «να έχει υποπέσει σε άλλη αμελή οδηγική συμπεριφορά η οποία να συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ένδικου ατυχήματος.

3.      Αναγνωρίζεται ότι δικαιούχοι αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης, είναι και οι αμφιθαλείς και ετεροθαλείς αδελφοί του αποβιώσαντος, οι οποίοι αποτελούν μέρος της οικογένειας του παρά το γεγονός ότι πριν το θάνατο, μπορεί να ζούσαν ακόμη και σε διαφορετικές χώρες

Πηγή :dikastiko.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *