Τι δείχνουν τα νούμερα από την παραγωγή ασφαλίστρων στο 7μηνο του έτους.Τα συν και τα πλην

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Τα στοιχεία από την παραγωγή 7μηνου των ασφαλιστικών εταιριών μελών της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι εκτός απροόπτου μέχρι τέλος του έτους η παραγωγή ασφαλίστρων στο σύνολο (ζωής και ζημιών) θα είναι οριακά ανοδική σε σχέση με το 2021.

Βασική αιτία για τους γνωρίζοντες την αγορά είναι το γενικότερο οικονομικό κλίμα όπως αυτό διαμορφώνεται από την ενεργειακή κρίση και τoν υψηλό πληθωρισμό.

Βλέποντας τα νούμερα θα δούμε ότι στον κλάδο ζωής η πτώση παραγωγής στις κλασικές ασφάλειες ζωής ήταν το διάστημα του 7μηνου -12,8%, ένω οι  ”Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις”, κινητήριος μοχλός παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια,  είχαν αύξηση +5,2% .Επίσης βλέπουμε και μία αύξηση της  “Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων” με ένα +6,2%.

Αυτό δείχνει, λένε παράγοντες της αγοράς, ότι ακόμα και στο επενδυτικό τομέα, με το τόσο χαμηλά επιτόκια από τις τράπεζες, οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί στην τοποθέτησή τους στα επενδυτικά προϊόντα των ασφαλιστικών εταιριών, παρ ότι αυτή την περίοδο θεωρούνται ως τα καλύτερα.

Στον κλάδο των ζημιών, που είναι και οι ασφάλειες υγείας με τα ετήσια ανανεούμενα προγράμματα, υπάρχει σταθερά από την αρχή του χρόνου μια αύξηση παραγωγής πάνω από 5% .

Ωστόσο, σε κάποιους κλάδους που έχουν και τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά αυτή βλέπουμε ότι η παραγωγή είναι σταθεροποιημένη ή πτωτική.

Έτσι στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου η αύξηση είναι μόλις 1% από 2% πού ήταν το προηγούμενο διάστημα παρά την φημολογούμενη αύξηση των ασφαλίστρων.

Στις ασφάλειες υγείας “Ασθένειες” η αύξηση είναι κοντά στο 10% σχεδόν όλο το προηγούμενο διάστημα του έτους.

Ενώ στην “Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως”, που είναι οι ασφάλειες κατοικίας και περιουσίας, βλέπουμε ότι σταθερά η παραγωγή είναι οριακά ανοδική στο 7μηνο στο +0,5%.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση “νομική προστασία” είναι πτωτική σχεδόν όλο το προηγούμενο διάστημα και στο επτάμηνο η μείωση είναι στο -4,8%.

Δείτε σχετικό  infographic εδώΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *