Τι είναι η συνοριακή ασφάλιση οχημάτων, πότε απαιτείται και τι ισχύει στην Ελλάδα

Οταν ταξιδεύουμε εκτός της χώρας διαμονής μας με αυτοκίνητο ή άλλο όχημα  είναι απαραίτητο κύρια σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ( στις χώρες μέλη της Ε.Ε συνήθως δεν απαιτείται )  να εκδώσουμε  πράσινη κάρτα ασφάλισης ώστε να έχει και στις χώρες που ταξιδεύουμε  ισχύ η κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων που έχει το όχημά μας στην χώρα προέλευσης.

Πρόκειται για το Σύστημα Διεθνούς Ασφάλισης Αυτοκινήτων, γνωστό και ως Σύστημα Πρασίνων Καρτών που τέθηκε σε εφαρμογή το 1949 προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις και τις διεθνείς μεταφορές στην Ευρώπη και να βοηθήσει στην αποζημίωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ωστόσο υπάρχουν και χώρες που δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα αυτό. Πρόσφατα εκτός συστήματος τέθηκαν, με τις κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία,   Ρωσία και Λευκορωσία που αρχίζει να ισχύει από 1/6/2023.

Έτσι όσοι ταξιδεύουν στις χώρες αυτές και σε ορισμένες άλλες είναι απαραίτητο  για να μπουν στην χώρα με το οχήματος να συνάψουν Συνοριακή Ασφάλιση Οχήματος, που εκδίδεται στους συνοριακούς σταθμούς. 

Τι ακριβώς είναι  η Συνοριακή Ασφάλιση Οχήματος 

Η συνοριακή ασφάλιση οχημάτων αναφέρεται στην ασφάλιση που απαιτείται για την είσοδο ενός οχήματος σε μια ξένη χώρα. Κάθε χώρα έχει διαφορετικούς κανόνες και απαιτήσεις για την συνοριακή ασφάλιση οχημάτων.

Συνήθως, η συνοριακή ασφάλιση απαιτείται για την κάλυψη των ζημιών που μπορεί να προκληθούν σε άλλα οχήματα ή πεζούς στην ξένη χώρα από το όχημα που εισέρχεται στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο οδηγός εμπλακεί σε ατύχημα και προκαλέσει ζημιές σε άλλα οχήματα ή πεζούς, η συνοριακή ασφάλιση θα καλύψει το κόστος των ζημιών.

Συνήθως η συνοριακή ασφάλιση έχει περιορισμένη ισχύ και διάρκεια, ανάλογα με τη χώρα στην οποία ταξιδεύετε. Για παράδειγμα, μπορεί να καλύπτει μόνο για μια συγκεκριμένη περίοδο, όπως μία εβδομάδα ή έναν μήνα, ανάλογα με τον τύπο της ασφάλισης και τις απαιτήσεις της χώρας.

Τι ισχύει στην Ελλάδα όταν το όχημα προέρχεται από χώρα εκτός συστήματος Πράσινης Κάρτας  

Το Eλληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο για τη σύναψη συνοριακής ασφάλισης για αυτοκίνητα τα οποία εισέρχονται στην Ελλάδα και στα οποία ενεργείται έλεγχος για την ύπαρξη ασφαλιστικής κάλυψης (αυτοκίνητα προερχόμενα από χώρες εκτός Συστήματος ή/και αυτοκίνητα προερχόμενα από χώρες όπου είναι υποχρεωτική η Πράσινη Κάρτα) και δεν είναι εφοδιασμένα με Πράσινη Κάρτα σε ισχύ.

Σημείωση: Η Συνοριακή Κάρτα εκδίδεται άπαξ για διάστημα 30 ημερών μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Ο ασφαλισμένος υπογράφει δήλωση ότι δεν πρόκειται να ξανακάνει χρήση της ευχέρειας που του παρέχεται.
  • Ότι έλαβε γνώση ότι το Πιστοποιητικό που του χορηγείται δεν ισχύει στο έδαφος της χώρας που είναι καταχωρημένο το όχημα για το οποίο εξεδόθη η Συνοριακή Ασφάλιση.

Η Συνοριακή Ασφάλιση του Γραφείου παρέχεται στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς εισόδου της χώρας και καλύπτει τις ζημίες που προκαλούνται στην Ελλάδα και ολόκληρο το έδαφος του ΕΟΧ.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *