Τι θα τρέξει το επόμενο διάστημα στην ασφαλιστική αγορά. Εκκρεμότητες, αναβολές και προσδοκίες

Το 2017 είναι ένας κομβικός χρόνος για την ασφαλιστική αγορά καθώς έφερε σημαντικές αλλαγές στον εταιρικό χάρτη και σηματοδότησε ευρύτερες εξελίξεις.

Οι δύο μήνες που απομένουν για το κλείσιμο της χρονιάς και τον απολογισμό της θα δείξουν ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν και ποιες προσδοκίες επαληθεύθηκαν.

Στο πρώτο και μεγάλο στοίχημα της αγοράς, που είναι η παραγωγή ασφαλίστρων, τα στοιχεία μέσα στο πρώτο εννεάμηνο δεν είναι ούτε αισιόδοξα ούτε απαισιόδοξα. Μπορεί να μην γίνονται άλματα αλλά φαίνεται κλάδοι όπως η ζωή και η υγεία να έχουν ρεύμα και με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών.

Ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων και κύρια της αστικής ευθύνης οχημάτων πήρε ανάσες από την μερική αύξηση του ασφαλισμένου στόλου, υπό τον φόβο των προστίμων, από την πρώτη αν και  αποτυχημένη διασταύρωση στοιχείων της ΑΑΔΕ.

Όμως το “ταμείο” θα γίνει όταν και εφόσον αποφασίσει η πολιτεία, μετά το ξεκαθάρισμα των μητρώων του υπουργείου Μεταφορών, να κάνει μέσα στο χρόνο επίσημη διασταύρωση με τετελεσμένα πρόστιμα σε όσους μένουν ανασφάλιστοι .

Εκτός αυτών, στο τομέα της παραγωγής ασφαλίστρων υπάρχουν και οι μεγάλες προσδοκίες που προωθούνται από την αγορά, για τις ασφαλίσεις υγείας πιέζοντας την πολιτεία για στο ζήτημα των συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και στην ασφάλιση περιουσίας από σεισμούς.

Ακόμη, αισιόδοξες προοπτικές ανοίγονται και στον τομέα των ασφαλίσεων από τους διαδικτυακούς κινδύνους (cyber insurance ), καθώς μέσα στο 2018 τίθεται σε εφαρμογή κοινοτική οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι αστικές ευθύνες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν δεδομένα.

Σε εταιρικό επίπεδο δεν αναμένονται και ιδιαίτερες αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί από το 2016 έχουν ολοκληρωθεί σε Eurolife και Ergo- Αγροτική Ασφαλιστική και απλά πλέον μέλημα των εταιριών, συνολικά, είναι τα μερίδια της αγοράς και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Βέβαια η συγκέντρωση των μεριδίων αγοράς στους μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες είναι δεδομένη κύρια στις ασφαλίσεις υγείας και ζωής, ενώ οι μεσαίες και μικρές ελληνικές εταιρίες με άξονα τις γενικές ασφαλίσεις δίνουν τις δικές τους μάχες και φαίνεται να τα καταφέρνουν στην διατήρηση ή και αύξηση της παραγωγής τους σε επιμέρους κλάδους όπως το αυτοκίνητο και η υγεία (ασθένειες- ατυχήματα)

Έτσι, η μόνη εταιρική εκκρεμότητα είναι αυτή της ολοκλήρωσης της αγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο Exin Group. Εδώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κυρίως μέσα από δημοσιεύματα, προκλήθηκαν διάφορα ερωτηματικά. Οι επίσημες και ανεπίσημες πληροφορίες ( αγοραστή και πωλητή) που απάντησαν σε αυτά τα δημοσιεύματα, παραδέχθηκαν μεν κάποια ζητήματα, που αναδείχθηκαν μέσα από αυτά τα δημοσιεύματα, αλλά καμία πλευρά δεν φαίνεται να συμμερίζεται φόβους ότι μπορεί να “σπάσει” αυτή η εξαγορά…έστω και αν γίνει με καθυστέρησηΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *