Τι κρύβει το comeback της AIG στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά;

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2016 όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της AIG Εurope, δηλαδή της Ευρωπαϊκής μονάδας του αμερικανικού ασφαλιστικού κολλοσού AIG, να πουλήσει το 51% της AIG Ηellas ( Ελληνικό Υποκατάστημα) στην EXIN Group, η οποία μερικούς μήνες μετά θα αποτελούσε το όχημα για την προσπάθεια εξαγοράς του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η τότε απόφαση της πώλησης ήταν στα πλαίσια ενός σχεδίου της AIG για να μειώσει την παρουσία της σε αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο.
Στα πλαίσια εκείνης της απόφασης σε σχετική ανακοίνωση της AIG Hellas, προς το δίκτυό της, αναφέρονταν και τα παρακάτω:
“Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η AIG λειτουργεί και αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα εδώ και 65 χρόνια, αρχικά από την N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. και στη συνέχεια από την AIG Ελλάς Α.Ε. Αντιπροσώπευσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, μία εταιρία κοινών συμφερόντων της AIG και της N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε., που λειτούργησε ως Managing Agent της ασφαλιστικής εταιρίας AIG EUROPE LIMITED στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της συνεργασίας μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ύστερα από προσεκτική μελέτη και σε βάθος ανάλυση των γενικότερων και ειδικότερων συνθηκών της αγοράς μας, η N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης A.E. και η AIG αποφάσισαν να συνάψουν μία συμφωνία με τον Όμιλο EXIN, η οποία συμπεριλαμβάνει την μεταβίβαση στον τελευταίο του ποσοστού συμμετοχής της AIG στην AIG Ελλάς Α.Ε. Η νέα αυτή συμφωνία είναι σε ισχύ από την 8η Δεκεμβρίου 2016, η AIG Ελλάς Α.Ε. όμως συνεχίζει την πορεία της με το ίδιο όνομα, διατηρώντας παράλληλα τα ασφαλιστικά προϊόντα και τη δυνατότητα ανάληψης κινδύνων που της παρέχει η AIG”.
Χθες, μετά από δύο χρόνια από την πώληση στην EXIN, ανακοινώθηκε ότι η AIG Εurope εξαγοράζει το 100% του υποκαταστήματος της AIG στην Ελλάδα δηλαδή το 51% της EXIN και το 49% των επι δεκαετιών συνεργατών της στην Ελλάδα N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης A.E.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς η κίνηση αυτή της AIG στην Ελλάδα, να παραμείνει ανακτώντας το 100% του υποκαταστήματος της, δείχνει ότι αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.
Άλλωστε, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στην ατζέντα των επαφών που είχε με επενδυτικούς παράγοντες ήταν και ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ένας τομέας που μονοπωλείται στην Ελλάδα από τους Ευρωπαϊκούς Ασφαλιστικούς Πολυεθνικούς Ομίλους και η παρουσία των αμερικανών περιορίζεται στην Μetlife, που έχει αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια εξαγοράζοντας την Alico, που ήταν ασφαλιστικός βραχίονας της AIG και αναγκάστηκε να πουλήσει μετά το χρηματοοικονομικό κραχ του 2008 στις ΗΠΑ, στο επίσης αμερικανικό ασφαλιστικό κολοσσό Metlife.


Ακολουθήστε μας στο Google News


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *