Τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στον νόμο περί Αστικής Ευθύνης Οχημάτων;

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ενεργοποιήσει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για συγκεκριμένη διάταξη στον νόμο περί Αστικής Ευθύνης Οχημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η διάταξη που επιτρέπει την άρνηση αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη ή στον/στην σύζυγο του ασφαλισμένου, στην περίπτωση που συμβεί ατύχημα και βρίσκεται στο όχημα σαν επιβάτης, αντιβαίνει στο Κοινοτικό Δίκαιο.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το ελληνικό κράτος μέσα στο επόμενο διάστημα να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, προκειμένου να εναρμονίσει το εθνικό δίκαιο. Εάν και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στην ανακοίνωσή της “Μετά τη διενέργεια αξιολόγησης, οι ισχύουσες εθνικές διατάξεις καθιστούν δυνατή την άρνηση της αποζημίωσης προσώπων, τα οποία είναι ασφαλισμένοι, νόμιμοι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου που έχει στην κατοχή του το όχημα ή σύζυγοι των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων και των συγγενών τους.

Η σχετική διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας -η οποία δεν επιτρέπει, σε περίπτωση ατυχήματος, ιδιοκτήτης οχήματος να λάβει αποζημίωση, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο οδηγός- αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο (οδηγία 2009/103/ΕΚ) σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων.

Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν τα εθνικά τους μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας στην Ελλάδα, ενώ προειδοποιεί ότι εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, τότε οι Βρυξέλλες μπορεί να αποστείλουν επιστολή αιτιολογημένης γνώμης”.

Πηγή: Περιοδικό ΔιασφαλίζωΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *