Το επενδυτικό εργαλείο που οι κυβερνήσεις “αγνοούν” και ο Σαρρηγεωργίου τους το υπενθυμίζει!

 • Οι Ασφαλιστικές Εταιρίες και γενικότερα ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δεν τυγχάνουν διαχρονικά της προσοχής  των κυβερνήσεων στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς χάραξης πολιτικής  που η συμβολή τους θα ήταν ή είναι σημαντική.
 • Σε αυτό ίσως υπάρχουν παραλείψεις και από την πλευρά του κλάδου, όπως αυτός εκφράζεται διαχρονικά και μέσα από τους θεσμικούς του φορείς.
 • Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος  Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και εκφράζοντας την συλλογική χάραξη στρατηγικής των εταιριών μέσα από την θεσμική τους έκφραση έχει φέρει στο προσκήνιο κυρίαρχα θέματα που θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους οι εκάστοτε κυβερνώντες στην χάραξη πολιτικής, που η συμβολή των ασφαλιστικών εταιριών και του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντική και προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
 • Ένα βασικό και κυρίαρχο είναι αυτό των επενδυτικών κεφαλαίων που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην χώρα με 14δις ευρώ. Και όμως αυτό το επενδυτικό εργαλείο δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.
 • Ο κ. Σαρρηγεωργίου το επανέλαβε προημερών σε διαδικτυακή συζήτηση και παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτή Γ. Τσίπρα. Μάλιστα κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει ένα deal με τις εταιρίες για την αξιοποίηση ενός μέρους αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων για αμοιβαίο όφελος.
 • Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει “αιρετικές θέσεις” ως προς την παρουσία των ασφαλιστικών εταιριών σε τομείς όπως οι συντάξεις και η υγεία,  συμφωνεί ότι η συμβολή των ασφαλιστικών εταιριών στον τομέα των επενδύσεων είναι σημαντική.
 • Ένα άλλο ζήτημα που επιτακτικά θέτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι αυτό που σχετίζεται με τις φυσικές καταστροφές και κύρια τους σεισμούς. Υπάρχει η δέσμευση Γεωργιάδη, που επαναλήφθηκε, για φορολογικά κίνητρα στην ασφάλιση κατοικίας. Σε κάτι που προφανώς και η αντιπολίτευση δεν θα διαφωνεί.
 • Αυτό είναι μια καλή αρχή έστω και μικρή. 
 • Αν και η κρίση Covid-19, όπως είπε  ο Σαρρηγεωργίου, ανέδειξε και σε άλλους τομείς πόσο ανασφάλιστη χώρα είμαστε όπως, στην προκειμένη περίπτωση,  η ασφάλιση από διακοπή εργασιών και οι απώλειες κερδών από πανδημίες.
 • Επειδή από την τελευταία διαδικτυακή συζήτηση της ΕΑΕΕ προέκυψαν και πάλι γκρίνιες και αιχμές ότι η κυβέρνηση υπαναχωρεί σε άλλες εξαγγελίες της (φοροαπαπαλλαγές ασφάλειες ζωής, ΣΔΙΤ υγείας, επικουρικό κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα)  , η ασφαλιστική αγορά θεσμικά δεν πιέζει ή δεν μπορεί να πιέσει και διάφορα άλλα, καλό είναι όλοι αυτοί να σκεφτούν που βρισκόμαστε και πως είμαστε σαν χώρα και οικονομία μετά από 10 χρόνια μνημόνια και μακροχρόνιες δημοσιονομικές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.
 • Αρα καλό είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες να διαμορφώσουν μια νέα μίνι ατζέντα με μείζονα ζητήματα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να  την θέσουν σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα εξασφαλίζοντας και ευρύτερες συναινέσεις. 


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *