Το κόστος επηρέασε την λήψη αναγκαίας θεραπείας ή εξετάσεων για το 11% των Ελλήνων το τελευταίο 12μηνο

Σημαντικά ευρήματα προκύπτουν από  πανελλαδική έρευνα σχετικά με την λήψη υπηρεσιών υγείας κατά το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με αυτά  το 11% αναφέρει πως τους τελευταίους 12 μήνες δεν έλαβε τις αναγκαίες θεραπευτικές ή/και διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειάζονταν.

Το 49% αναφέρει ως λόγο το κόστος, το 24% την απόσταση και το 23% την πανδημία. Το 24% αναφέρει πως η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και το 28% μικρό πρόβλημα.

Το 21% μείωσε την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσει να αγοράσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 10% πήρε λιγότερα φάρμακα από αυτά που του συνέστησε ο γιατρός και το 9% καθυστέρησε να εκτελέσει ή δεν εκτέλεσε συνταγή.

Την έρευνα  παρουσίασε χθες ο Γιάννης Τούντας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) και Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής  του ΕΚΠΑ. 

Από άλλα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την πανδημία Covid-19 και την υγεία έδειξαν και τα παρακάτω: 

Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες και Ελληνίδες στη χώρα μας δηλώνει πως η πανδημία έχει επηρεάσει την απόφασή τους για εμβολιασμό με άλλα εμβόλια εκτός του εμβολίου για τον κορονοϊό. Θετικά σε ποσοστό 72% και αρνητικά σε ποσοστό 28%.

Ποσοστό 88% από όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 είναι διατεθειμένο να κάνει και την τρίτη δόση. Σε ότι αφορά των εμβολιασμό των παιδιών, το 36% έχει εμβολιάσει τα παιδιά κατά της Covid-19. Ποσοστό 33% σκοπεύει να τα εμβολιάσει.

Το 74% του ενήλικα πληθυσμού έχει εμβολιαστεί για την Covid-19. Από αυτούς το 88% είναι διατεθειμένο να κάνει και την τρίτη δόση.

Το 36% έχει εμβολιάσει τα παιδιά κατά της Covid-19 και το 33% σκοπεύει να τα εμβολιάσει.

Το 38% έκανε λιγότερα από θα όσα ήθελε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων λόγω συναισθηματικών προβλημάτων. Το 12% ένιωθε αρκετά συχνά απελπισμένο και μελαγχολικό κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων, το 7% τις πιο πολλές φορές και το 2% πάντα.

Το 55% αναφέρει την ύπαρξη χρόνιου νοσήματος. Το 16% αναφέρει υπέρταση, το 14% υπερχοληστερολαιμία, το 8% σπαστική κολίτιδα. Το 8% αγχώδεις διαταραχές, το 7% οστεοαρθίτιδα ισχίου ή γόνατου. Το 7% σακχαρώδη διαβήτη, το 6% κατάθλιψη και το 6% άσθμα.

Το 3% αναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία κάποιο χρόνιο νόσημα λόγω πανδημίας, το 8% να την παρατείνει και το 5% να την αναβάλει.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 5-12 Νοεμβρίου 2021, σε 1.001 άτομα από τη Metron Analysis και υπό την αιγίδα και τη χορηγία του ΣΦΕΕ και την υποστήριξη των Angelini Pharma, ΒΙΑΝΕΞ A.E., Elpen, Φαρμασέρβ Lilly, Novo Nordisk, Pfizer, Roche. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *