Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα της Επικουρικής Ασφάλισης

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στην Επικουρική Ασφάλιση αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας πρόσφατα σε φόρουμ του πρώην υπουργού  Ευάγγελου Βενιζέλου

Ειδικότερα, αναφερόμενος στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το ασφαλιστικό είπε πως “αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχομένων γενεών.

Αυτό που προτείνουμε, είναι το σύστημα κύριας ασφάλισης να παραμείνει αναδιανεμητικό όπως είναι τώρα και το επικουρικό να μετατραπεί σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό”, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι το σύστημα αυτό “θα είναι κεφαλαιοποητικό αλλά θα παραμείνει σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι δηλαδή δημόσιο κεφαλοποιητικό. Θα συμπεριλάβει υποχρεωτικά τους νέους ασφαλιζόμενους και προαιρετικά ίσως και κάποιους άλλους που δεν έχουν επικουρική σύνταξη ή που βρίσκονται στις νεότερες εργασιακά ηλικίες”.

Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας είναι ότι “διατηρεί τα σημερινά επίπεδα των παρεχομένων συντάξεων, δημιουργεί αποταμιεύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις και μειώνει τον κίνδυνο του δημογραφικού καθώς τα κεφαλοποιητικά συστήματα έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις μακροχρόνια και αυτό σημαίνει μεγαλύτερες συντάξεις για τους νεοασφαλιζόμενους”.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακλόγλου διαβεβαίωσε ότι πριν η κυβέρνηση καταλήξει στις προτάσεις της θα προηγηθεί “ένας εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους πολίτες”.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *