Το τέλος των capital controls και τα ασφαλιστικά επενδυτικά φέρνουν την “άνοιξη” στην ασφαλιστική αγορά

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Τα στοιχεία της  παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλιστικών εταιριών του πρώτου πενταμήνου του έτους δείχνουν ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών.

Σε αυτό καθοριστική θα είναι η συμβολή του κλάδου ζωής καθώς μέσα στο πεντάμηνο αυτό η παραγωγή “εκτοξεύθηκε” στο +9,4% με τους επιμέρους κλάδους “Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις” και  “Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων” να παρουσιάζουν αύξηση παραγωγής +23,3% και +54,4% αντίστοιχα.

Μάλιστα, για τις “Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις” η παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη αύξηση στο τελευταίο τρίμηνο καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 υπήρξε πλήρης άρση των  capital Controls, που λειτουργούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των ασφαλιστικών επενδυτικών προϊόντων αλλά και έφεραν την προηγούμενη τετραετία, από την εφαρμογή τους, σημαντική μείωση της παραγωγής.

Επιπλέον αυξημένο είναι και το ενδιαφέρον για τα ομαδικά ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά προϊόντα που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις την τελευταία διετία.

Αντίθετα τα κλασικά προϊόντα ασφαλίσεων ζωής παραμένουν σε χαμηλή ζήτηση και ανάπτυξη.

Στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων η παραγωγή ασφαλίστρων φαίνεται να είναι “κολλημένη” για μία ακόμη χρονιά.Βασική αιτία το αρνητικό πρόσημο (-2,6% στο πρώτο πεντάμηνο )για τις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης οχημάτων, που είναι και ο κυρίαρχος κλάδος στις γενικές ασφαλίσεις.

Επίσης, αρνητικά (-13,1%) σε επίπεδο παραγωγής ασφαλίστρων κινήθηκε ,στο πρώτο πεντάμηνο,  ο κλάδος “Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως” που αφορά τις ασφαλίσεις κατοικίας και περιουσίας.

Στις ασφαλίσεις υγείας που καταγράφονται στους κλάδους  “Ατυχήματα” και “Ασθένειες” η παραγωγή ασφαλίστρων στο πεντάμηνο ήταν ανοδική κατά +6,5% και +16,4% αντίστοιχα.

Επίσης, θετικό πρόσημο, για το παραπάνω διάστημα, παρουσιάζει και ο κλάδος στα αυτοκίνητα  “Χερσαία οχήματα” με αύξηση +7,8% και αφορά τις ασφαλίσεις εκτός της υποχρεωτικής αστικής ευθύνης. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *