Το “φρενάρισμα” της παραγωγής ασφαλίστρων το πρώτο δίμηνο του 2019 και οι πέντε πρώτοι παίκτες της αγοράς

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Παρά το μικρό θετικό πρόσημο στην παραγωγή ασφαλίστρων για το 2018, μετά από μηδενική αύξηση το 2017, το πρώτο δίμηνο του 2019 κινείται αρνητικά.

Αν και Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι πρώτοι μήνες του έτους και δεν μπορεί να προδικάσουν αποτελέσματα, σε βάθος χρόνου για την χρονιά που διανύουμε, δείχνουν αν μη τι άλλο ότι την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά την χαρακτηρίζει μία στασιμότητα.

Ερμηνείες και εκτιμήσεις για αυτή στασιμότητα υπάρχουν και δίνονται πολλές. Πιο βασική είναι αυτή που σχετίζεται με την οικονομική κρίση και την έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος ώστε να αναπτυχθούν κλάδοι  όπως οι ιδιωτικές συντάξεις και η υγεία.

Γιαυτό άλλωστε και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ακολουθούν και ιδιαίτερα επιθετικές διαφημιστικές καμπάνιες πάνω σε συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα.

Στην υγεία υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης μια επικέντρωση, τόσο από πλευράς εταιριών όσο και καταναλωτών, καθώς η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί ένας τρόπος για να καλυφθούν ανάγκες και δαπάνες που δεν καλύπτει πλέον η δημόσια κοινωνική ασφάλιση σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας.

Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κλάδος υγείας είναι αυτός που παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων και οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό, με σειρά προϊόντων που καλύπτουν ευρεία γκάμα αναγκών των καταναλωτών.

Παρ όλα αυτά και στον κλάδο υγείας η αύξηση παραγωγής δεν είναι η αναμενόμενη και ως ένα βαθμό η σταθερή αύξηση της παραγωγής πάνω από 10% αποδίδεται και στις αναπροσαρμογές που γίνονται στα ασφάλιστρα.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων και στην αστική ευθύνη κινείται τα περισσότερα χρόνια πτωτικά καθώς ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και τα ασφάλιστρα σε μερικές περιπτώσεις πτωχευτικά.

Αντίθετα μια σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι ασφαλιστικές καλύψεις αυτοκινήτου εκτός αστικής ευθύνης και αυτό οφείλεται και ως ένα βαθμό στην αύξηση και των πωλήσεων καινούργιων οχημάτων την τελευταία διετία.

Ακόμη πτωτικά κινείται και ο κλάδος πυρκαγιάς και στοιχεία της φύσης που αφορά την ασφάλιση περιουσίας και κύρια της κατοικίας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το 2018 είχαμε μεγάλα καταστροφικά γεγονότα ( πυρκαγιές και πλημμύρες) που έπληξαν αστικούς πολεοδομικούς ιστούς.

Αυτό δείχνει ότι πέρα από την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών με ενυπόθηκα δάνεια οι Έλληνες επίσης δεν ασφαλίζουν την κατοικία τους, παρά του υψηλούς κινδύνους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών.

Αναφορικά με το μοίρασμα της παραγωγής στις ασφαλιστικές εταιρίες, όπως προκύπτει από στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχει συγκέντρωση της παραγωγής σε πέντε πρώτους παίκτες της αγοράς. Στις ασφάλειες ζωής στο 80% της παραγωγής και στον κλάδο   ζημιών στο 46%.

Σχετικά με  ποιες εταιρίες συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων δείτε σχετικό θέμα[ Οι πέντε πρώτες ασφαλιστικές εταιρίες σε ζωή, αυτοκίνητο και λοιπών ζημιών ] από μελέτη της ICAP, που αφορά το 2017   Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *