Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου στη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ερασιτεχνισμούς, πιέσεις και λάθη στην απόπειρα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στον όμιλο Exin, τόσο κατά τη διαδικασία επιλογής του προτιμητέου επενδυτή όσο και στους μετέπειτα χειρισμούς, κυρίως στη διοίκηση της τράπεζας ,επιρρίπτουν παράγοντες της αγοράς
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το παρασκήνιο της όλης διαδικασίας δεν υπήρξε από την αρχή έλεγχος στα κεφάλαια και στις δυνατότητας της κοινοπραξίας να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό deal. Επιπλέον υπήρξε ενδοτισμός στις πιέσεις από την αμερικανική πρεσβεία και άλλους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ λόγω της συμμετοχής των ελληνοαμερικανών Κουδούνη και Κάλαμου στην κοινοπραξία.
Ωστόσο, φαίνεται μετά τους πρώτους θριάμβους για το υψηλό τίμημα της προσφοράς από την Exin η κοινοπραξία παρουσίασε τα πρώτα ρήγματα στην άντληση των κεφαλαίων, που απαιτούντο, όταν ζήτησε να μεταφερθεί η έδρα της στο Λουξεμβούργο ενώ ή συμφωνία προέβλεπε έδρα της ΕΧΙΝ Group την Ολλανδία. Ωστόσο αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την πωλήτρια Τράπεζα.
Οσο για τους συμμετέχοντες στην κοινοπραξία ο Έλληνας επιχειρηματίας Παύλος Κανελόπουλος προσπάθησε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα να “σώσει” το deal . Ωστόσο, φαίνεται ότι το εγχειρημάτου δεν ευοδώθηκε καθώς ο χρόνος πίεζε και τελικά δεν δόθηκαν οι παρατάσεις που ζητήθηκαν από την πωλήτρια τράπεζα.
Έτσι, πλέον ζητούμενο είναι τι θα κάνει για την συνέχεια η Εθνική Τράπεζα . Θα ανοίξει στην πορεία νέο διαγωνισμό ή μετά το ενεργό ενδιαφέρον της Fosun θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση μαζί της στα πλαίσια του αρχικού διαγωνισμού.
Τέλος ερωτηματικά εγείρονται και κατά πόσο η Εθνική Τράπεζα θα διεκδικήσει αποζημίωση από την Exin αφού στο προσύμφωνο της συμφωνίας δεν υπήρξαν εγγυήσεις και ρήτρες που προβλέπονται πάντα σε αντίστοιχες εξαγορέςΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *