Το 1/4 της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας ασφαλίζει η Atradius Hellas

Το 1/4 της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας ασφαλίζει η Atradius Hellas, διαγράφοντας από το 1998, οπότε ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα συνεχή ανοδική πορεία στον τομέα υπηρεσιών ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων, όπου κατέχει θέση market leader τα τελευταία οκτώ χρόνια.

 Ο Γεράσιμος Τζέης, CEO της Atradius Hellas, μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων της εταιρείας στην Ελλάδα, που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφέρθηκε στην πορεία της, τονίζοντας την έμπρακτη συνδρομή της στο επιχειρείν και μάλιστα σε περιόδους εξαιρετικά κρίσιμες για την ελληνική οικονομία, αλλά και στην πελατοκεντρική – συνεργατοκεντρική της φιλοσοφία, μέσω της οποίας έχει επιτύχει σημαντική διεύρυνση των εργασιών της.

Ακολουθήστε μας στο Google News

 Όπως ο ίδιος τόνισε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 2023 τα ασφαλιστικά έσοδα της Atrsadius Hellas θα είναι αυξημένα κατά 4% και θα ξεπεράσουν τα 27 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο, συγκεντρώνει και στις δύο αγορές μερίδιο 48%, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία 8μηνου του 2023, ασφαλίζει εξαγωγές αξίας 13,25 δισ. ευρώ (συνυπολογίζοντας και τα πετρελαιοειδή), που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

 Κατά την παρέμβαση του, ο CEO της Atradius Hellas εξήγησε πως «ρόλος του ασφαλιστή πιστώσεων είναι καθοριστικός για τη βιωσιμότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων, δεδομένης της μεταβλητότητας και της διεθνοποίησης των οικονομιών. Η οικονομική ύφεση στην χώρα μας, οι συνέπειες της πανδημίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις της πρόσφατης γεωπολιτικής κρίσης, ανέδειξαν ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις επιχειρήσεις είναι πολλοί. Εδώ και 25 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Γεράσιμος Τζέης «η Atradius, αποτελεί καίριο σύμμαχο και σύμβουλο των εταιρειών. Συμβάλλει στην εξασφάλιση των ταμειακών ροών των επιχειρήσεων, περιορίζει σημαντικά τις επισφάλειες, αξιολογεί σε επικείμενες συναλλαγές την πιστοληπτική ικανότητα όλων των μερών και αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης των συμβαλλόμενών της σε νέες αγορές, παρέχοντας τους σωστή πληροφόρηση».

 Μιλώντας για το μέλλον της Atradius Hellas, υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει τους ασφαλισμένους, δημιουργώντας δικλείδες ασφαλούς επιχειρηματικότητας σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Με σύγχρονα ψηφιακά μέσα και μοντέλα υπολογισμού του ρίσκου θα επιμείνει να σχεδιάζει εξατομικευμένες λύσεις».

 Από την πλευρά του ο Andreas Tesch, CMO του ομίλου Atradius, ανέφερε ότι «η πορεία και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής ανάπτυξής της στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουν την απόφαση της μητρικής να στηρίξει περαιτέρω τη θυγατρική της και να ενισχύσει την εξωστρέφειά της σε διεθνείς αγορές. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει βιώσει συνεχείς οικονομικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου. Για αυτό και, διαρκώς, μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων προσανατολίζεται στην ασφάλιση του ρίσκου της αφερεγγυότητας και στην αξιοποίηση των καινοτόμων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων που έχει αναπτύξει η Atradius. Η νέα τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και το Machine learning, μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση σε κρίσιμη πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση τεράστιου αριθμού επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μέρος των εσόδων τους ή ακόμα και στην πτώχευσή τους είναι πολυάριθμοι».

Η δράση και τα μεγέθη της Atradius Hellas

Σημειώνεται ότι, η Atradius Hellas διαθέτει δραστηριότητα που εκτείνεται σε τρείς εθνικές αγορές. Με επαγγελματισμό και συνέπεια αναπτύσσει ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από το 2022 ανέλαβε το management της τοπικής εταιρείας του ομίλου στη Ρουμανία.

 Συνεργάζεται με όλες τις διαμεσολαβητικές εταιρείες ασφάλισης, εκ των οποίων οι τρεις έχουν διεθνή προσανατολισμό.

 Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το 2023 είναι τα ακόλουθα:

  • Το τεχνικό loss ratio υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό μικρότερο του 40% και θα είναι υψηλότερο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον προηγούμενο χρόνο.
  • Ο δείκτης combined ratio εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 65%.
  • Η πιστότητα των πελατών ξεπερνάει 98%, ποσοστό που αποδεικνύει – μέσα από ποιοτικές και ποσοτικές παραμέτρους ανάλυσης- ότι οι ασφαλισμένοι διατηρούν τα συμβόλαιά τους και παραμένουν στην Atradius.
  • Τα πιστωτικά όρια που έχει εγκρίνει η Atradius Hellas στους ασφαλισμένους τηςβάσει στοιχείων οκταμήνου 2023, διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα αυτών να αντιστοιχεί στην ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων.
  • Οι αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.


Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *