Το 2020 έρχονται τα αυτοποιημένα αυτοκίνητα στην Ευρώπη.Τι ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Φιλοδοξία της Ένωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους να κυκλοφορούν ασφαλέστερα και να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυπογόνα οχήματα και πιο προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ε.Ε.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, κατέληξε σε ψήφισμα, με το οποίο ζητά η Ε.Ε. να ανταποκριθεί ταχύτερα στις εξελίξεις στην αυτοματοποιημένη κινητικότητα.
Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την αυτοματοποιημένη κινητικότητα, αλλά ζητούν περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια και η υποστήριξη της βιομηχανίας της Ε.Ε. Ζητούν, επίσης, τη θέσπιση κανόνων ασφαλείας και ευθύνης για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, καθώς και περισσότερη χρηματοδότηση για τους κανόνες έρευνας, ασφάλειας και ευθύνης. “Η Ευρώπη πρέπει να είναι καινοτόμος και πρέπει να είναι η ταχύτερη. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν περιμένουν”, δήλωσε ο εισηγητής Wim Van de Camp. Όπως είπε ο ίδιος, “πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κινούνται ταχέως προς το λανσάρισμα τόσο της συνδεδεμένης, όσο και της αυτοματοποιημένης κινητικότητας στην αγορά. Η Ε.Ε. πρέπει να ανταποκριθεί πολύ πιο γρήγορα στις εξελίξεις του κλάδου”.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, τα νέα μοντέλα οχημάτων θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης και συστήματα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας για τα αυτοκίνητα ή συστήματα ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών για τα φορτηγά. Επιπλέον, η Επιτροπή βοηθά τα κράτη-μέλη να εντοπίζουν συστηματικά επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου και να πραγματοποιούν πιο στοχευμένες επενδύσεις. Με τα δύο αυτά μέτρα θα μπορούσαν να σωθούν έως και 10.500 ζωές και να αποφευχθούν σχεδόν 60.000 σοβαροί τραυματισμοί κατά την περίοδο 2020-2030, μια σημαντική συμβολή στον μακροπρόθεσμο στόχο της Ε.Ε. να προσεγγίσει τους μηδέν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς έως το 2050.
Πηγή : sepe.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *