Το ePrivacy απειλή για την τηλεματική στην ασφάλιση και τους Insurtech στην Ευρώπη

Του Γιάννη Χαρονικολάου
Η καινοτομία για εξατομικευμένα ασφάλιστρα με την χρήση δεδομένων μέσω συσκευών τηλεματικής που προσφέρουν οι Insurtech και οι ασφαλιστικές εταιρίες κινδυνεύει μέσα από ένα νέο κανονισμό που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Κανονισμός αυτός θα αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ePrivacy Regulation) και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους Ευρωπαίους Ασφαλιστές σχετικά με την χρήση δεδομένων που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσω τηλεματικών συσκευών και εφαρμογών για νέα καινοτόμα προϊόντα στην ασφάλιση αυτοκινήτου, κατοικίας, υγείας.
Έτσι η Insurance Europe με έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της για ορισμένες διατάξεις του νέου κανονισμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
“Η επικοινωνία δεν συνεπάγεται προσωπικά δεδομένα. Οι κανόνες ιδιωτικότητας αποσκοπούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των ατόμων. Ως εκ τούτου  όταν  δεν διακυβεύεται η ιδιωτική ζωή κανενός είναι περιττοί νέοι κανόνες .Το εξαιρετικά ευρύ πεδίο εφαρμογής της πρότασης δεν είναι απόλυτα αποδεκτό και στο μέλλον ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στη δυνατότητα προσφοράς καινοτόμων προϊόντων που περιλαμβάνουν την επεξεργασία μη προσωπικών δεδομένων.
Το πεδίο εφαρμογής της πρότασης είναι ασαφές και δημιουργεί έτσι νομική αβεβαιότητα ως προς τον αντίκτυπό της στη ασφαλιστική βιομηχανία.”

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Insurance Europe

EC ePrivacy proposal could limit consumers’ access to innovative insurance productsΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *