Τρίμηνη παράταση για τις 120 δόσεις προτείνει η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στον υπολογισμό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία για την ρύθμιση των 120 δόσεων και επισημαίνει τα παρακάτω :

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη δημιουργία του  «τερατουργήματος ΕΦΚΑ», κληροδότησε στη Νέα Δημοκρατία –  η οποία με συγκροτημένο σχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση επιδιώκει όχι μόνο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση αλλά και πλήρη κατάργησή της – την προεκλογικής κοπής, προβληματική στην εφαρμογή της ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η ρύθμιση αυτή (ν.4611/2019), με καταληκτική ημερομηνία σήμερα Δευτέρα 30/09/2019, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα Ταμεία και κυρίως σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Η διάταξη για παράταση, όπως έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση (αν και όποτε ψηφιστεί), προβλέπει κατάθεση αιτήσεων μέχρι τις 30/09/2019 και στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με την αναγνώριση των οφειλών (με υπαιτιότητα της υπηρεσίας), δυνατότητα ολοκλήρωσης μέχρι τις 31/12/2019. Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αναρτήσει σχετικό έγγραφο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να τροποποιηθεί και να παραταθεί συνολικά η ρύθμιση, γιατί έτσι δεν λύνει παρά ελάχιστα προβλήματα.

Καταρχάς, υπάρχουν ασφαλισμένοι που δεν θα καταφέρουν ούτε καν αίτηση να υποβάλουν. 

Δεύτερο, αμφιβάλλουμε αν είναι τεχνικά εφικτό να υποβληθούν αιτήσεις και το σύστημα να διακρίνει ποιες έχουν όντως πρόβλημα και ποιες όχι, χωρίς να δημιουργηθούν  περαιτέρω προβλήματα ή αδικίες.

Τρίτο, οι υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων και της μηχανογράφησης (ΗΔΙΚΑ) δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον υπολογισμό των εισφορών των ασφαλισμένων και φυσικά ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να επιλύσει τις δυσχέρειες στην ερμηνεία των εγκυκλίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον ΟΓΑ όπου εκκρεμούν .δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διακοπής και διαγραφής εισφορών, από το 2016 ακόμα, οι οποίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν από μια «χούφτα» ανθρώπους ώστε να οριστικοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισης των αιτούντων και άρα οι οφειλόμενες εισφορές τους Σε ασφαλισμένο π.χ. που έκανε αίτηση το 2016 ή 2017 και 2018  και ζητάει διακοπή ασφάλισης αναδρομικά, ο ΕΦΚΑ του ζητά να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στις 120 δόσεις με το λάθος ποσό βέβαια γιατί εκκρεμεί ο έλεγχος της αίτησής του. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι, τον Ιούλιο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ λανθασμένες οφειλές, πολλές εκ των οποίων μάλιστα… τελείως εξωπραγματικές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασφαλισμένος που του γνωστοποιήθηκε ότι είχε οφειλή 90.000 € ενώ η πραγματική δεν ξεπερνά τις 8.000…(αφορά το ΕΤΑΑ)

Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια τραγελαφική κατάσταση, όπου, για να γίνει π.χ. ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, ο πολίτης πρέπει να μπει σε μια εφαρμογή και να ρυθμίσει οφειλές μέχρι το τέλος του 2016 πληρώνοντας την 1η δόση. Εν συνεχεία, σε άλλη εφαρμογή, με άλλη διαδικασία, να ρυθμίσει οφειλές του 2017-2018 και να πληρώσει ΑΛΛΗ «1η δόση» καταβάλλοντας και ολόκληρο το 2019 (το λιγότερο 1.464,21 ευρώ!). Στη συνέχεια, μετά από  τρεις, τέσσερις έως και πέντε εργάσιμες ημέρες (ανάλογα με το φόρτο εργασιών στο Μηχανογραφικό Σύστημα) θα έχει υπαχθεί στη ρύθμιση.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, της τεράστιας  υποστελέχωσης και της έλλειψης βασικής υλικοτεχνικής υποδομής, θεωρούμε πως επιβάλλεται να δοθεί μια συνολική παράταση 2-3 μηνών για τη ρύθμιση, με επιπλέον παράταση για όσους έχουν (με ευθύνη του ΕΦΚΑ) πρόβλημα να την ολοκληρώσουν, καθώς και δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων (και του 2019). Ταυτόχρονα, να αρχίσει άμεσα νομοθετική διαδικασία για πάγια ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *