Τσακλόγλου: Στο πρώτο δίμηνο του 2021 το σχέδιο νόμου για το νέο Επικουρικό Σύστημα Ασφάλισης

Στο νέο Επικουρικό Σύστημα Ασφάλισης που θα αντικαταστήσει την επικουρική δημόσια ασφάλιση και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ‘Εφημερίδα των Συντακτών’ ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Συμφωνα με τον κ Τσακλόγλου “το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, μελέτη των μακροοικονομικών επιπτώσεων της μεταρρύθμισης και ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Φυσικά και θα συζητήσουμε τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων”

Επιπλέον σημείωσε: 

“Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν συνδέεται με περικοπές, ενώ ο νέος νόμος για την επικουρική σύνταξη δεν θα επηρεάζει τις κύριες συντάξεις. Ο νόμος αλλάζει το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης προς όφελος των νέων εργαζομένων, χωρίς να θίγει τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων.

Με βάση την εμπειρία των μακροχρόνιων αποδόσεων κεφαλαιοποιητικών συστημάτων άλλων χωρών, αναμένουμε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση οι νέες επικουρικές συντάξεις θα είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές που χορηγεί σήμερα το διανεμητικό σύστημα.”

Σε σχετική ερώτηση αν το  νέο Ταμείο επικούρησης θα είναι δημόσιο και αυτοτελές ή θα αποτελεί διεύθυνση του ΕΦΚΑ, είπε: 

“Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα είναι δημόσιο. Η απόφαση λειτουργίας του εντός ή εκτός του e-ΕΦΚΑ είναι σαφώς ένα θέμα προς συζήτηση, αλλά, θα τολμούσα να πω, περισσότερο επιχειρησιακής φύσης. Για παράδειγμα, από τη μία μεριά, το πλεονέκτημα ένταξης του νέου Ταμείου στον e-ΕΦΚΑ θα ήταν ότι όλο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη.

Από την άλλη μεριά, ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει εμπειρία διαχείρισης κεφαλαίων, ειδικά του ύψους των προς επένδυση κεφαλαίων που αναμένεται να συγκεντρώσει σταδιακά το νέο Ταμείο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτό είναι περισσότερο ένας επιχειρησιακός προβληματισμός. Αυτό που είναι, ωστόσο, κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ανεξαρτησία στη διαχείριση των πόρων του νέου Ταμείου, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις.”

Πηγή :efsyn.grΠροτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *