Υποκαταστήματα και ΕΠΥ έχουν 18% της παραγωγής στην ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και το 19% στο σύνολο της αγοράς

Του Γιάννη Χαρονικολάου

Ο κλάδος της ασφάλισης αυτοκινήτου στην αστική ευθύνη  είναι ο κλάδος με την μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα, με το 34% της συνολικής παραγωγής στις γενικές ασφαλίσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ταυτόχρονα φαίνεται να έχει και την μεγαλύτερη διασπορά παρότι συνολικά στον κλάδο ζημιών το 55% της παραγωγής μοιράζεται σε 5 ασφαλιστικές εταιρίες .

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2021  στον κλάδο ζημιών υπήρχαν, με εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, 18 ασφαλιστικές εταιρίες στο κλάδο ζημιών και 16 μεικτές ( ζημιών και ζωής). 

Επίσης το 2021 υπήρχαν 253 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που είχαν δραστηριότητα  με υποκατάστημα ( ελεύθερη εγκατάσταση) και με Ελεύθερη Παροχή υπηρεσιών (ΕΠΥ).

Το 2020 το σύνολο της παραγωγής  των επιχειρήσεων αυτών  ανερχόταν σε 987 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 19% του συνόλου της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς !

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτου  υπάρχουν 3 υποκαταστήματα εταιρειών ( AIG, Hellas Direct, Euroins) και όλες οι υπόλοιπες που μοιράζονται μαζί το 18% της παραγωγής στην αστική ευθύνη στο αυτοκίνητο ( στοιχεία ΤτΕ για το 2021) είναι Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών( ΕΠΥ).  

Σύμφωνα με στοιχεία από τα μέλη του  Επικουρικού Κεφαλαίου πρέπει να ήταν ενεργές το 2020 κοντά στις 13 εταιρίες με καθεστώς ΕΠΥ στο αυτοκίνητο . Ενώ μια από αυτές έκλεισε το 2021 με απόφαση της εποπτείας της χώρας της έδρας της. Πρόκειται για την City Insurance στη Ρουμανία. 

Τέλος να σημειωθεί ότι υποκαταστήματα και ΕΠΥ υπάγονται στην εποπτεία του κράτους που είναι η έδρα της εταιρίας.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *