Υποχρεωτικότητα ασφάλισης στις επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές μέσω της εξαίρεσης της κρατικής αρωγής

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ της ρύθμισης για υποχρεωτικότητα της ασφάλισης φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και η χθεσινή εξειδίκευση από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει δύο πράγματα:

Ακολουθήστε μας στο Google News

Το ένα είναι ότι η εφαρμογή του μέτρου από την 1/1/2024,  θα ισχύσει για επιχειρήσεις για κύκλο εργασιών 2 εκατ ευρώ και πάνω.Κάποιοι υπολογισμοί δείχνουν ότι είναι κοντά στις 15.000 αυτές οι επιχειρήσεις.

Οι κίνδυνοι που πρέπει να ασφαλίσουν  είναι  κτήρια, μηχανήματα, εξοπλισμό και αποθέματα.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα και πως θα γίνει δεν αναφέρθηκε κάτι πάρα μόνο ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα εξαιρούνται της κρατικής αρωγής.  

Αυτό δείχνει ότι μάλλον μέσω αυτής της εξαίρεσης στην ουσία θα αναγκάζει και όχι θα επιβάλει την ασφάλιση και για τους προαναφερόμενους κινδύνους.

Ένα μοντέλο που προφανώς μπορεί να ισχύσει και για τις κατοικίες αν και εφόσον υπάρξει μελλοντικά όπως το προσδιόρισε και ο πρωθυπουργός.

Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα που ίσως προκύψουν στην πορεία σχετικά  με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, που σαφώς έχουν δει θετικά την συζήτηση αυτή , σχετικά με την διαφοροποίηση ανά επιχείρηση που θα πρέπει να ασφαλιστεί κατά πόσο είναι ασφαλίσιμη, ανάλογα με την περιοχή που είναι , τα κτίρια , τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα  που έχει, όπως γίνεται πάντα σε κάθε ασφαλιστική ενέργεια.

Ωστόσο, αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι σε επιχειρήσεις και όχι μόνο του μεγέθους που αναφέρει η ρύθμιση αλλά και μικρότερων μεγεθών με κτίρια , μηχανήματα, και αποθέματα εμπορευμάτων η όποια κρατική αρωγή είναι σταγόνες στον ωκεανό για μικρές και μεγάλες καταστροφές.

Αυτό δείχνει ότι η ασφάλιση για μια σειρά κινδύνους στις επιχειρήσεις είναι αυτονόητη και ανεξάρτητη από μια έμμεση ή άμεση υποχρεωτικότητα από την πολιτεία. Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *