Φοβούνται μεγάλο κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία και ετοιμάζουν νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις

Άρον- άρον δανειστές και τρόικα ζητούν εδώ και τώρα νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς δεν πείθονται από τους εξωραϊσμούς που παρουσιάζει η κυβερνητική πλευρά σε σχέση με «νοικοκύρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα τεράστια ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία που επέτεινε η οικονομική κρίση , η αύξηση της ανεργίας , η ανασφάλιστη εργασία , η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που οι δανειστές φοβούνται ότι θα προκαλέσει νέα μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά.

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταμειακές απαιτήσεις θέτουν επιτακτικά την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα των συντάξεων σε ένα και μοναδικό πυλώνα, αυτόν της κύριας ασφάλισης. Άμεσο διαχωρισμό των κλάδων υγείας και συντάξεων, ενώ φέρεται να θέτουν και μείωση των δαπανών για τις συντάξεις.

Στην πρώτη απαίτηση της τρόικας η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε νέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κλάδων ασφάλισης , να περικόψει και να περιορίσει στο ελάχιστο τα χορηγούμενα εφάπαξ του δημόσιου τομέα , ενώ στον τομέα των επικουρικών συντάξεων μέσω αναλογιστικών μελετών που ετοιμάζονται θα προκύψει μη βιωσιμότητα του συστήματος, έτσι ώστε αυτοί οι φορείς να ενταχθούν στην κύρια ασφάλιση.

Από αυτές τις αλλαγές, όπως εκτιμούν ειδικοί στα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης, θα προκύψουν πιο βιώσιμα ασφαλιστικά σχήματα με ένα ταμείο για μισθωτούς ( δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) στο ΙΚΑ, ένα για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες ( ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ , κλπ ) και ένα ταμείο για τους αγρότες ΟΓΑ.

Οι ενοποιήσεις αυτές θα επιφέρουν, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις ειδικών , ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών που σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σήμερα και επιπλέον μέσω της ανταποδοτικής σύνταξης θα καλύπτονται οι υπάρχουσες διαφορές σε εισφορές από τα παλιά ανεξάρτητα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο θέμα των συντάξεων οι πιέσεις γίνονται προς νέες περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων για συνταξιοδότηση κάτω από τα 62 χρόνια. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, να περιοριστούν ακόμα και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συντάξεις που έχουν δοθεί ή θα δοθούν κάτω από τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Παράλληλα τίθεται επιτακτικά και μέσα στο 2014 να ανοίξει το θέμα των επαγγελματικών και ιδιωτικών συντάξεων με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με βάση μελέτη που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα πλαίσια σχετικής δέσμευσης που υπάρχει στο μνημόνιο.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *