Φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων για ασφάλιση κατοικίας προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

Πρωτοβουλία για φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων  για όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους πήρε η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταθέτοντας σχετική πρόταση στους αρμόδιους υπουργούς

Στη κίνηση αυτή αναφέρεται  ο Ασφαλιστής Νίκος Κεχαγιάογλου με σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook και συγκεκριμένα :

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ”

Σημαντική πρωτοβουλία που θα ωφελήσει όλους τους ασφαλισμένους πολίτες εφόσον υλοποιηθεί, ανέλαβα προσωπικά σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Παραδιά. Πρόκειται για την απολύτως εμπεριστατωμένη πρότασή μας η οποία κατατέθηκε στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα κατά την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία αφορά την έκπτωση των ασφαλίστρων κατοικιών από το φορολογητέο εισόδημα. Σας παραθέτω το σχετικό τμήμα από το υπόμνημα που κατατέθηκε με τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ στον Υφυπουργό:

ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

Ο κρατικός προυπολογισμός επιβαρύνεται με τεράστια ποσά κάθε χρόνο για να καλύψει τις ζημιές από κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Επιπλέον τα κόστη που τελικά καλύπτει σε σχέση με τις ζημιές είναι αμελητέα και δεν προσεγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές δαπάνες για την αποκατάστασή τους, ενώ η γραφειοκρατία που συνεπάγεται, ταλαιπωρεί αφάνταστα τους δικαιούχους.

Η ενεργοποίηση του τρίτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης (μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών) πρέπει να επεκταθεί και για τα κτίρια, την στιγμή μάλιστα που η ίδια η φύση μας στέλνει συνεχώς μηνύματα (σεισμική δραστηριότητα, κυκλώνας Χαλκιδικής, πλημμύρες, Μάτι κλπ), ενώ είναι βέβαιο ότι η κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει και άλλα καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα.

Συνεπώς είναι απαραίτητο στη σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος να ενταχθεί και πάλι η έκπτωση των ασφαλίστρων για την ακίνητη περιουσία. Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως θα προσθέσει, για τους εξής λόγους:

1. Θα αυξηθεί ουσιαστικά η χαμηλότατη ασφαλισιμότητα των Ελληνικών κατοικιών από το 17% επί του συνόλου που είναι σήμερα, όπου δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων πολιτών το κάνουν από συμβατική τους υποχρέωση ως δανειολήπτες, και χωρίς να έχουν επίγνωση αν είναι σωστά ασφαλισμένοι.

2. Το Δημόσιο θα εισπράττει φόρο 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων.

3. Τα ασφαλιστήρια του Κλάδου Πυρός έχουν σημαντική κερδοφορία. Συνεπώς το Δημόσιο θα εισπράξει και σημαντικό φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.

4. Η αύξηση της κερδοφορίας θα φέρει νέες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία και έμψυχο δυναμικό στον ασφαλιστικό κλάδο.

5. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για αποκατάσταση κτιρίων «πέφτουν» κατευθείαν στην αγορά και επιμερίζεται στο κοινωνικό σύνολο.

6. Συνολικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν στη χώρα μας 6.371.901 κατοικίες εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 (στοιχεία ΕΑΕΕ τέλους 2017). Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155€, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκ.€ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.

7. Η επαναφορά της απαλλαγής αυτής θα ενεργοποιήσει την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα, δείχνοντάς του το δρόμο της προσωπικής υπευθυνότητάς του απέναντι στην προστασία των περιουσιακών του στοιχείων, και όχι το δρόμο της πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση να διαθέσει φορολογικά έσοδα για την αποκατάσταση των εκάστοτε ζημιών.Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *