Χάθηκαν αυξήσεις από συντάξεις χωρίς να υπάρχει προσωπική διαφορά υποστηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ

Επί μήνες το υπουργείο Εργασίας, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, παρουσίαζε παραδείγματα αυξήσεων στις συντάξεις. Προσπαθώντας να κρύψει την πραγματικότητα, έφτασε στο σημείο να αναφερθεί μέχρι και σε αυξήσεις «ψίχουλα» που δόθηκαν σε συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα. Όμως η πραγματικότητα κύριε Χατζηδάκη, δεν κρύβεται!

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοινωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αναφέροντας και τα εξής :

Ακολουθήστε μας στο Google News

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες αδικημένους, παρουσιάζει την πραγματικότητα. Φέρνει στο φως συγκεκριμένα παραδείγματα, που προκύπτουν από τα τελευταία ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων. Διαπιστώνονται περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης 7,75%, που τελικά πήραν το 1/3 αυτής! Μικρή λεπτομέρεια: Δεν είχαν καθόλου προσωπική διαφορά! Πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις αδικίας, καθώς χάθηκαν σημαντικές αυξήσεις, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης και όχι μόνο. Το υπουργείο Εργασίας αδίκησε σχεδόν τους μισούς από τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων, αφού ή δεν τους  έδωσε καθόλου αύξηση, ή την πετσόκοψε, αφού διατήρησε ανέπαφες άλλες μορφές επιβαρύνσεων – κρατήσεων. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο: Οι συνταξιούχοι για ακόμα μία φορά εξαπατήθηκαν από το καθεστώς Μητσοτάκη – Χατζηδάκη!

Το ΕΝΔΙΣΥ δεν ανέχεται άλλο, αυτό τον εξώφθαλμο εμπαιγμό. Γι’ αυτό δίνει στην δημοσιότητα συγκεκριμένα παραδείγματα, στα οποία φαίνεται ολοκάθαρα η κοροϊδία που συντελέστηκε.

Παράδειγμα 1ο:

Συνταξιούχος πριν από 13/05/2016 (έναρξη νόμου Κατρούγκαλου – ν.4387/16)

Συντάξιμες αποδοχές 1.391 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη)

Με την αύξηση 7,75% θα έπρεπε να λάβει αύξηση 107,80 ευρώ (μικτά). Άρα, το  νέο ποσό της σύνταξής του θα έπρεπε να είναι 1.498,80 ευρώ (μικτά).

Έλαβε αύξηση 47 ευρώ καθαρά!

Αιτία είναι αφενός η αυξημένη φορολόγηση, με συνέπεια να γίνει πρόσθετη παρακράτηση στην πηγή, αφετέρου η Εισφορά Αλληλεγγύης, που όσο ήταν κάτω από 1.400 ευρώ ήταν μηδενική. Με την αύξηση όμως, ανήλθε το ποσό του, πάνω από τα 1.400 ευρώ και έτσι επιβαρύνθηκε με 3% Εισφορά Αλληλεγγύης. Ως αποτέλεσμα, έλαβε μόλις το 1/3 από τα ποσά που θα έπρεπε να εισπράξει ως αύξηση.

Παράδειγμα 2ο:

Συνταξιούχος μετά την 13/05/2016

Συντάξιμες αποδοχές 1.902,61 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη)

Με την αύξηση 7,75% έπρεπε να λάβει 147,45 ευρώ (μικτά). Άρα το νέο ποσό της σύνταξής του θα έπρεπε να είναι 2.050 ευρώ (μικτά). 

Έλαβε αύξηση 52,64 ευρώ καθαρά.

Αιτία είναι πάλι ο αυξημένος φόρος και η Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία για το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι 6% για ποσά έως 2.000 ευρώ και αυξάνεται στο 7% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ. 

Και στα δύο ανωτέρω παραδείγματα υπάρχει  πρόσθετη επιβάρυνση από τις εισφορές 6% υπέρ ασθένειας.

Παράδειγμα 3ο:

Συνταξιούχος χηρείας πριν από 13/05/2016.

Συντάξιμες αποδοχές 411 ευρώ (καθαρά)

Δεν πήρε ούτε ένα ευρώ αύξηση!

Κοινό στοιχείο και των τριών ανωτέρω παραδειγμάτων, είναι ότι δεν υπήρχε προσωπική διαφορά για να λειτουργήσει ως «κόφτης» των αυξήσεων! Άρα,  πλήρης εξαπάτηση των συνταξιούχων από την σημερινή Κυβέρνηση.

Ας δούμε όμως και μία εξίσου χαρακτηριστική περίπτωση, με προσωπική διαφορά, για να φανεί το μέγεθος της κοροϊδίας! 

Παράδειγμα 4ο:

Συνταξιούχος πριν από 13/05/2016

Συντάξιμες αποδοχές 1.030,97 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη)

Προσωπική διαφορά: 67,80 ευρώ

Με την αύξηση 7,75% θα έπρεπε να λάβει 77,32 ευρώ παραπάνω στην σύνταξή του.

Λόγω προσωπικής διαφοράς πήρε αύξηση 9,52 ευρώ.

Τουλάχιστον,  ο συγκεκριμένος συνταξιούχος του παραδείγματός μας, μηδένισε την προσωπική διαφορά του… Αλλά, τι του απαντούν οι κύριοι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης για την αύξηση «φιλοδώρημα» που πήρε; 

Ότι έλαβε πρόσθετη αύξηση λόγω κατάργησης του φορολογικού σκέλους της Εισφοράς Αλληλεγγύης; Μα η συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση,  αφορούσε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, άρα επιβαλλόταν σε συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ το μήνα. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν είχε το παραμικρό όφελος από τη συγκεκριμένη κατάργηση. Άλλωστε,  μιλάμε για όφελος που μέχρι τα 1.500 ευρώ το μήνα, φτάνει στα… 6 ευρώ σε μηνιαία βάση, άρα πρόκειται για την επιτομή της κοροϊδίας! 

Επίσης, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν έλαβε ούτε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους έως 800 ευρώ το μήνα, πριν από τα Χριστούγεννα και «βαφτίστηκε» αύξηση από το υπουργείο Εργασίας. 

Επιπρόσθετα,  ο συγκεκριμένος συνταξιούχος  δεν είχε πάνω από 30 έτη ασφάλισης για να λάβει την αύξηση λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης,  που δόθηκε με το νέο έτος. Μια αύξηση που είναι στα επίπεδα των… 8 ευρώ συνολικά, δηλαδή η κοροϊδία συνεχίζεται,  αλλά ακόμα και έτσι, δεν έλαβε ούτε την συγκεκριμένη αύξηση. 

Συνεπώς, για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο, με την ακρίβεια στα βασικά αγαθά να καλπάζει, η Κυβέρνηση του πρόσφερε αύξηση… 9,52 ευρώ στην σύνταξή του! 

Στην ίδια θέση όμως, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι με αξιοπρέπεια, παλεύουν για να βγάλουν το μήνα τους. Να την χαίρονται την αύξηση της ντροπής οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης…

ΥΓ: Ας μην νομίζουν στην Κυβέρνηση ότι θα μπορέσουν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους με διαρροές για… επιδόματα σε όσους είχαν προσωπική διαφορά. Όταν έχουν χαθεί ποσά που προσεγγίζουν τα 800 – 1.000 ευρώ ετησίως, πώς είναι δυνατόν να αντικατασταθούν με ένα επίδομα των 100 ή 200 ή 300 ευρώ; Έχουν αντιληφθεί στην Κυβέρνηση τι έκαναν; Μάλλον όχι. 

Τα 2,6 εκατ των συνταξιούχων όμως, έχουν μάθει να ζουν με αξιοπρέπεια. Έχουν μάθει να μην ανέχονται την κοροϊδία. Έχουν μάθει να απαιτούν σεβασμό. Οι απαντήσεις θα δοθούν στην ώρα τους…



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *