Χαμένη χρονιά το 2020 και για την ασφαλιστική αγορά. Τι δείχνουν τα στοιχεία παραγωγής ασφαλίστρων;

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Πτώση 15% είχαν συνολικά στην παραγωγή ασφαλίστρων οι ασφαλιστικές εταιρίες τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 με την παραγωγή στον κλάδο ζωής να μειώνεται κατά  24,1% και τον κλάδο ζημιών κατά 5 % συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία 51 ασφαλιστικών εταιριών που επεξεργάζεται η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στο πρώτο 9μηνο του έτους η παραγωγή ασφαλίστρων, συνολικά και στους δύο κλάδους (ζωής και ζημιών),   μειώθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αυτό δείχνει ότι και τους τρεις τελευταίους μήνες που υπολείπονται μέχρι τέλος του έτους, ενώ είναι ήδη σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα λόγω του δεύτερου κύματος  της πανδημίας Covid-19, η παραγωγή είναι αδύνατον να ανακάμψει και ίσως στο κλείσιμο του έτους η μείωση να φτάσει ή  και ξεπεράσει το 5%.

Μια πτώση που στην ουσία γυρίζει την αγορά ένα χρόνο πίσω αφού απορροφά τα καλά αποτελέσματα του 2019, καθώς πέρσι  η παραγωγή ασφαλίστρων είχε αύξηση  8,7% στο σύνολο και των δύο κλάδων και  ήταν η  μεγαλύτερη που είχε την τελευταία πενταετία. 

Μάλιστα, τόσο για το  2019 όσο και την χρονιά που διανύουμε ο κλάδος ζωής είναι θετικός και αρνητικός πρωταγωνιστής. Το 2019 ήταν ο κλάδος που έφερε την μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή με  16,9% και στο 9μηνο του 2020  την μεγαλύτερη πτώση με 9,6%.

Ολά αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση της πανδημίας Covid-19 και οι συνέπειές της στην οικονομία επέδρασσαν καθοριστικά στην μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων για την ιδιωτική ασφάλιση.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, που μάλλον αναδεικνύεται σε μια χαμένη χρονιά, στο 9μηνο στον κλάδο ζημιών οι ασφάλειες Ασθένειας έχουν την μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής  κατά 9,3%, ενώ ο κλάδος της αστικής ευθύνης οχημάτων έχει μείωση κατά 6,1%. Επίσης μείωση παραγωγής με 1,8%  έχει και ο κλάδος “Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως”.

Στον κλάδο ζωής  οι “Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις” έχει αύξηση 46 %, σε αντιθεση με τους άλλους κλάδους , “Ασφαλίσεις Ζωής” και “Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων” που έχουν πτώση 16,8% και 23,4% αντίστοιχα. Εδώ να σημειώσουμε ότι το 2019 (σε σύνολο έτους) η  “Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων” είχε την μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής με 31,8%Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *