Έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων ασφαλιστών στις αλλαγές της EIOPA στα PRIIPs

Η  έγκριση του Συμβουλίου Εποπτικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σε προτάσεις  αλλαγών στα PRIIPs δεν  εξυπηρετούν τους καταναλωτές επισημαίνει η Insurance Europe 

O  κ. William Vidonja, επικεφαλής δεοντολογίας της Insurance Europe,σχολιάζοντας τις προτάσεις  αυτές αναφέρει: 

Ακολουθήστε μας στο Google News

«Είναι πολύ λυπηρό που το εποπτικό συμβούλιο της  EIOPA επέλεξε να προχωρήσει σε  αυτές τις λανθασμένες αλλαγές. Ενώ το 75% των PRIIP βασίζεται στην ασφάλιση, οι αλλαγές αποσκοπούν μόνο στη διευκόλυνση της εφαρμογής του PRIIPs KID  από τις επιχειρήσεις συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) και  κάνουν τα PRIIPs KID σημαντικά χειρότερα από ό, τι τώρα για τους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση. 

Το  Εποπτικό Συμβούλιο της EIOPA επέλεξε να εγκρίνει ένα σύνολο προτάσεων που είναι πανομοιότυπες με εκείνες που είχαν προηγουμένως απορριφθεί τον Ιούλιο του 2020. Οι ασφαλιστές της Ευρώπης ενδιαφέρονται επομένως να μάθουν πώς το  Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε  ότι οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους καταναλωτές με τρόπο που δεν μπορούσαν οι προηγούμενες.

Για να είμαστε σαφείς: οι προτεινόμενες αλλαγές  στα PRIIPs KID δεν θα λειτουργήσουν ούτε θα αποφέρουν οφέλη για τους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα που βασίζονται σε ασφάλιση. 

Οι προτάσεις αυτές  στην πραγματικότητα θα κάνουν το PRIIPs KID πολύ πιο περίπλοκο, που θα προκαλεί σύγχυση τους καταναλωτές και θα δυσκολέψει περαιτέρω την κατανόησή τους για τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση, καθώς και την εμπιστοσύνη τους στις πληροφορίες που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν μια παρουσίαση της απόδοσης που συνδυάζει την απόδοση του παρελθόντος και του μέλλοντος, καθώς και νέους δείκτες που καθιστούν τις διάφορες ενότητες του KID αντιφατικές.

Το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει, συνεπώς, να σταματήσουν αυτές τις παράλογες αλλαγές ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του KID στα πλαίσια της συνολικής αναθεώρησης του επιπέδου 1 των PRIIPs , βάσει μιας εμπεριστατωμένης αξιολόγησης επιπτώσεων και των καταναλωτικών δομικών.  Πρόσφατα ξεκίνησε μια  μελέτη της Επιτροπής αναφορικά με τη διανομή και τις γνωστοποιήσεις που παρέχει μια σταθερή βάση για την επανεξέταση της προσέγγισης σχετικά με τα PRIIPs. “



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *