Αναίρεση σε εφετειακή απόφαση λόγω επιδίκασης χαμηλών ποσών ψυχικής οδύνης σε τροχαίο

Ψυχική Οδύνη – Αναιρετική Διαδικασία Αναιρετέα η απόφαση λόγω επιδίκασης χαμηλών ποσών 

 Αναιρείται κατ΄άρθρ. 559 αρ.1 και 19 ΚΠολΔ εφετειακή απόφαση που επιδίκασε για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης :

Ακολουθήστε μας στο Google News

Α) ανά 10.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του 29χρονου θανόντος (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 80.000 ευρώ),

Β) ανά 7.000 ευρώ σε καθένα από τα τέσσερα αδέλφια (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 40.000 ευρώ).

Κρίνοντας έτσι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά, κατά την κοινή πείρα, τη δικαστηριακή πρακτική και τη συνείδηση για το δίκαιο, υπολείπονται, και μάλιστα καταφανώς, εκείνων που συνήθως επιδικάζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις χρηματικής ικανοποίησης,, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και εκείνης του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ψυχική Οδύνη Αλλοδαπών (Αλβανών) – Δικαιούχοι Εφαρμοστέο Δίκαιο το Ελληνικό 

Οι   αναιρεσείοντες, αλβανικής καταγωγής, περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που αποτελούν την “οικογένεια” του θύματος, , ως γονείς και αδελφοί, κατά το ελληνικό δίκαιο (ΑΚ 932), το οποίο εφαρμόζεται άμεσα στην ερευνώμενη υπόθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 4 παρ. 1 και 2 του 864/2007 Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11-7-2009, που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 11-1-2009 (άρθρ. 31 και 32 αυτού), αν ληφθεί υπόψη ότι το ζημιογόνο γεγονός έλαβε χώρα στη στις 9-11-2009 (μετά την ισχύ του εν λόγω Κανονισμού).Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος 2ον – Φεβρουάριος Μάρτιος 2020



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *