Αναμένονται μικρές αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Τα “αχαρτογράφητα νερά” της εξέλιξης της ενεργειακής κρίσης κατά τον επερχόμενο χειμώνα και οι επιπτώσεις που προκαλεί ευρύτερα στην οικονομία με κύρια από αυτές την εκτίναξη  του πληθωρισμού οδηγούν και τις ασφαλιστικές εταιρίες να αναπροσαρμόσουν τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ανακοινώνοντας το επόμενο διάστημα από μικρές έως οριακές αυξήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Με δεδομένη την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου οι όποιες αναπροσαρμογές γίνουν στα ασφάλιστρα ενδιαφέρουν τους καταναλωτές που δέχονται συνεχόμενα πλήγματα στα εισοδήματά τους από την αύξηση του πληθωρισμού και τις αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς οι αυξήσεις αυτές θα έρθουν για λόγους δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία αλλά και με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα ασφάλιστρα στην ασφάλιση αυτοκινήτου είχαν μειωθεί σημαντικά και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Συνεπώς, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το επόμενο χρονικό διάστημα να δουν αυξημένα τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου,  παρ ότι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών ήταν μέχρι σήμερα μια παράμετρος …που τα διατηρούσε σε χαμηλά επίπεδα.

Αν και ο ανταγωνισμός αυτός παραμένει, κύρια μέσα από τις online  ασφαλίσεις είτε είναι από τις ίδιες τις εταιρίες είτε από πρακτορειακές πωλήσεις μέσα από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών, έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες που διατηρούσαν χαμηλά τα ασφάλιστρα.

Αυτές οι συνθήκες έχουν να κάνουν με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και των ζημιών, με την αύξηση του κόστους των εργασιών και των ανταλλακτικών, αλλά με τον περιορισμό των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών, κύρια από τις επενδυτικές τους δραστηριότητες λόγω της αστάθειας των χρηματαγορών από την ενεργειακή και όχι μόνο κρίση. 

Παρόλα  αυτά οι αυξήσεις αυτές δεν θα είναι τέτοιες που να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών στην κάλυψη άλλων βασικών τους αναγκών να αυξήσει και τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων, που ήδη είναι πολλά στην χώρας μας, με κατά καιρούς εκτιμήσεις, παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, να τα υπολογίζουν κοντά στις 400.000.  



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *