Η ρήξη της Exin με την Calamos, το αβέβαιο μέλλον του deal με την Εθνική και η παρουσία στην AIG Ελλάδος

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που προκάλεσαν μετά από πολύ καιρό, εν μέσω πολλών καταιγιστικών δημοσιευμάτων, την δημόσια παρέμβαση του πωλητή, που είναι η Εθνική Τράπεζα, δείχνουν ότι ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να υπάρξει οριστικό “ναυάγιο” σε αυτή την εξαγορά.

Το πως θα γίνει θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πιο επικρατέστερο την εποπτική αρχή (δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος) να κρίνει ότι ο σχετικός φάκελος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις να δώσει έγκριση στην εξαγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Αυτή η λύση λύνει τα χέρια του πωλητή ώστε να παγώσει το θέμα της πώλησης και να το επαναφέρει αργότερα, αφού πολλοί εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ενδιάμεσες κινήσεις, όπως πχ να στραφεί στη δεύτερη καλύτερη προσφορά της Κινεζικής Fosun.

Έτσι όλοι “ξεμπλέκουν” και η ασφαλιστική της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει την κανονικότητα της λειτουργίας της με το υπάρχον μετοχικό καθεστώς

Σύμφωνα, με τους εργαζόμενους στην Εθνική Ασφαλιστική και την συνδικαλιστική τους ομοσπονδία το προβληματικό όπως εξελίχθηκε deal , έγινε “με ένα κερδοσκοπικό Fund που όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις φείδεται αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. “
Αυτό σημειώνει σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣΕ στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

“Το εν λόγω Fund με την επωνυμία EXIN GROUP, είχε καταθέσει στις 29/6/17 πρόταση 718,3 εκατ. Ευρω για την αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, πρόταση που έγινε δεκτή από την διοίκηση της ΕΤΕ μετά και την ωμή παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Μάλιστα η απόφαση της ΕΤΕ έλαβε υπόψη της και την, όπως φαίνεται κατά παραγγελία, εκτίμηση δύο «σοβαρών» διεθνών οίκων (Goldman Sachs και JP Morgan) για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των αγοραστών.

Παρ’ όλα αυτά η ΕΧΙΝ, εδώ και 7 μήνες, δεν έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΤτΕ για την ολοκλήρωση του φακέλου ούτε έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει τα προτεινόμενα κεφάλαια, τα οποία σύμφωνα με τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ακόμη ψάχνει να τα βρεί σε διάφορα διεθνή επενδυτικά funds.

Μετά από όλα αυτά γίνεται γνωστό ότι κατατέθηκε και αγωγή εναντίον της EXIN, από τους βασικούς αρχικούς συμμετέχοντες στο fund που είναι η Calamos Family Partners και ο John Koudounis, οι οποίοι της ζητούν να τους καταβάλει 41 εκατ. Ευρω πλέον τόκων και να μην ξαναχρησιμοποιήσει το όνομα τους.

Οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν την πλήρη αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα του «Υποψήφιου Επενδυτή».
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι η επιλογή της πώλησης σε κερδοσκοπικά funds είναι καταστροφική τόσο για την πορεία της εταιρίας όσο και για την εθνική οικονομία.”

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όμιλος EXIN εμφανίστηκε στην Ελλάδα πριν την Εθνική Ασφαλιστική και συγκεκριμένα όταν ανακοινώθηκε ότι η AIG Europe που κατείχε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της AIG Greece πούλησε αυτό το ποσοστό της στην EXIN, τον Δεκέμβριο του 2016.Το ποσό αυτής της εξαγοράς ήταν 100 εκ. ευρώ.

Αν και το deal αυτό δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, όταν έγινε η συμφωνία της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αφορμή την παρουσία στην Ελλάδα των κ.κ. Κάλαμος και Κουδούνη, της Calamos Investments, είχε γίνει συνάντηση του δικτύου της AIG με τους ομογενείς επενδυτές.

Τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το “σπάσιμο” των σχέσεων μεταξύ της Exin και των Ελλήνων ομογενών επενδυτών είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί και αυτή η εξαγορά καθώς σύντομα η εταιρία θα αλλάξει και επωνυμία, αφού προς το παρόν φέρει ακόμα την επωνυμία της AIG.



Προτεινόμενα Άρθρα

Συντάκτης: News Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ *